Pašalić: Stanje u domovima za decu u Veterniku i Subotici izuzetno dobro

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za N1 da je stanje u domovima za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju u Veterniku i u Subotici "izuzetno dobro".
Pašalić: Stanje u domovima za decu u Veterniku i Subotici izuzetno dobro
Foto: 021.rs
Pašalić to tvrdi iako se u izveštaju "Zaboravljena deca Srbije" navodi da država nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u ovakvim institucijama. Pašalić je rekao i da će institucija na čijem je čelu objaviti detaljan izveštaj o stanju u istraživačkoj stanici Petnica, koja se našla u centru skandala nakon optužbi da je jedan od zaposlenih u toj stanici seksualno zlostavljao nekoliko devojaka.
 
Početkom leta javnost je bila šokirana izveštajem "Zaboravljena deca Srbije" organizacije "Disabiliti rajts internešenal" i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom u kojem se navodi da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama, koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje. 
 
Formiran je tim nekoliko ministarstava koji je trebalo da istraži da li su u tim ustanovama slučajevi teškog zanemarivanja i manjka zdravstvene nege koji su rizični po život i zdravlje deteta. U timu je bio i zaštitnik građana.
 
"Naša redovna aktivnost je obilazak ovakvih institucija. Lično sam bio u onim domovima u kojima je isticano da su najgori uslovi, a to su Kolevka u Subotici i Veternik. U Veterniku sam bio više puta i hteo sam da vidim da li su izveštaji tačni, da li je bilo promene situacije. Moram da istaknem da u timu vodimo eksperta sudske medicine, ne možemo sve da ih iskontrolišemo, ali za 10 sati veliki broj dece se kontroliše…I mogu da kažem jedno – stanje u tim domovima je izuzetno, izuzetno dobro. Ono što prvo ukazuje na to je kontakt s tom decom, ona ne umeju da lažu i vidi se da su oni zaista vrlo zadovoljni boravkom tu", izjavio je Pašalić u Danu uživo.
 
Za fotografije koje su objavljene u izveštaju "Zaboravljena deca Srbije", zaštitnik građana kaže da su stare nekoliko godina.
 
"Fotografije su stare nekoliko godina, s time što u domu u Veterniku sam ja bio pre par meseci, a pre toga pre godinu dana, bila su značajna poboljšanja. Te fotografije naći ćete u svakom od tih domova. U 'Kolevci' su deca do 18 godine, od 18 godina nalaze se u Veterniku, tu su i lica od preko 40 godina, koja bi trebalo da se smeste u domu za odrasle", objašnjava.
 
Pašalić je rekao i da ne postoje dokazi da su u domovima za smeštaj žena i dece sa smetnjama u razvoju, štićenice podvrgavaju kontroli rađanja.
 
Opširnije na sajtu N1.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina