Pastor sazvao sastanak o "budućnosti pozorišta na mađarskom jeziku"

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor zakazao je za ponedeljak, 6. septembar, razgovore o budućnosti pozorišta na mađarskom jeziku u Vojvodini.
Pastor sazvao sastanak o "budućnosti pozorišta na mađarskom jeziku"
Foto: Pixabay
Na razgovore su pozvani predstavnici pet pozorišta i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Jene Hajnal.
 
Pastor je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su na sastanak u prostorijama SVM-a pozvana rukovodstva Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici, Novosadskog pozorišta, Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta, Pozorišta Deže Kostolanji i civilne organizacije Salašarsko pozorište.
 
"Sa poverenjem i radošću gledam na ovaj zajednički posao, jer sam siguran u to da su i drugi, poput mene, vođeni dobrom voljom i dobrim namerama", naveo je Pastor, a preneo portal Magločistač.
 
Dodao je da je kao predsednik SVM-a pokrenuo stratešku raspravu o budućnosti mađarskih pozorišta u Vojvodini, o njihovom delovanju i konceptu, jer smatra da se ovo pitanje isto toliko tiče umetnosti, kreativnosti i kulture koliko i zajednice, a da je to, kako je naveo, "već zadatak političke snage sa izbornim legitimitetom".
 
Pastor je krajem jula, povodom zahteva Mađarskog nacionalnog saveta da Salašarsko pozorište obustavi turneju zbog navodno sporne predstave "Kazimir i Karolina", u otvorenom pismu podržao predsednika tog Saveta Jenea Hajnala i naveo da "nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju".
 
Pastor je u otvorenom pismu koje je tada takođe objavio na svom Fejsbuk profilu naveo da publika Salašarskog pozorišta već šestu godinu "trpi" njihove predstave, a da ih niko "ne kontroliše", pa prikazuju "ovako katastrofalno ogavne predstave".
 
Iz uprave Salašarskog pozorišta su tada uzvratili da su takve optužbe "neistinite i neosnovane" i poručili da će nastaviti sa izvođenjem sporne predstave.
 
Reditelj predstave Robert Lenard je na svom Fejsbuk nalogu tada objavio da je zabrana "nedopustiva i nekorektna" i podsetio da je komad "Kazimir i Karolina" već jednom bio zabranjen kada pozorište na nemačkom jeziku u januaru 1933. nije smelo da odigra tu predstavu, a iste godine, 10. maja, zajedno sa ostalim tekstovima Odona fon Horvata, zapaljen je na glavnim trgovima u Berlinu.
  • Gledalac

    06.09.2021 09:34
    Pozorišta na mađarskom jeziku su imala odlične predstave dok se Pastor i kompanija nisu zainteresovali za njih. Sada neka im bog pomogne.
  • Hunor

    05.09.2021 22:08
    Pastor pokusava da stavi pod kontrolu neposlusne i slobodne umetnike a sve zato sto glumci ne igraju predstave koje obiluju nacionalnim zanosom, romanticizmom i ne bude patriotska (nacionalisticka) osecanja kod publike nego teraju na razmisljanje i preispitivanje pozicija moci. To naravno ne odgovara Pastoru koji je satelit Orbana i Vucica.
  • Brunova mama

    05.09.2021 18:33
    Nisam sigurna kako ovo treba da razumemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".