Za uređenje kanalske mreže u Vojvodini dodatnih 600 miliona dinara

U uređenje kanalske mreže u Vojvodini ove godine biće uloženo dodatnih 600 miliona dinara, saopštilo je JVP "Vode Vojvodine".
Ova sredstva obezbeđena su kroz Program sufinansiranja radova u kom učestvuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP "Vode Vojvodine" i lokalne samouprave.
 
Za sada je predviđeno ulaganje u 31 lokalnu samoupravu. 
 
Potpisani su ugovori sa 26 opština, a u narednom periodu, kada se završi postupak javne nabavke, biće potpisani ugovori za još pet opština.
 
Na teritoriji Bačke radovi na uređenju kanalske mreže izvodiće se u Apatinu, Somboru, Vrbasu, Kuli, Srbobranu, Baču, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Adi, Titelu, Temerinu, Žablju i Novom Sadu.
 
Na teritoriji Banata uslediće radovi u Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Novom Bečeju, Plandištu, Alibunaru, Vršcu, Kovačici, Pančevu, Kovinu, Beloj Crkvi, Zrenjaninu, Sečnju i Novoj Crnji
 
U Sremu će se uređivati kanalska mreža u opštinama Sremska Mitrovica i Šid.
 
Radovi bi trebalo da počnu tokom septembra, prema prioritetima koje su definisale opštine.
 
"Ovo su dodatna sredstva za radove kojima se poboljšava funkcionalnost sistema za odvodnjavanje i sprečava zadržavanje vode na poljoprivrednom zemljištu, što je od izuzetne važnosti za uspešne prinose", navodi se u saopštenju.
 
JVP "Vode Vojvodine" stara se o gotovo 22.000 kilometara meliorativnih kanala, koji sa crpnim stanicama, ustavama i drugim hidrotehničkim objektima čine sisteme za odvodnjavanje u pokrajini. 
 
U zavisnosti od količine padavina, gustine kanalske mreže, te sastava i načina obrade zemljišta, suvišna voda sa njiva najpre stiže do manjih kanala, zatim i do većih, pa do crpnih stanica, Hidrosistema DTD i velikih vodotoka koji su glavni odvodnici.
 
Upravo zbog toga, za Vojvodinu je presudno održavanje kanalske mreže koja utiče ne samo na privredu, već i na svakodnevni život građana.
  • Kiki

    08.09.2021 12:23
    Interesantno je kako je taksa za "navodnjavanje i odvodnjavanje" vremenom prerasla samo u taksu za "odvodnjavanje". O navodnjavanju se vise ni ne prica, jer ko ce to raditi. A i onako su suse poslednjih godina.
  • Milenko M.

    07.09.2021 20:31
    ...
    Moraju da nas odvodnjavaju pošto će Galens uskoro da nas navodnjava.
  • Živa

    07.09.2021 17:00
    Hvalospev partijske baze
    "za Vojvodinu je presudno održavanje kanalske mreže koja utiče ne samo na privredu, već i na svakodnevni život građana."
    Ovako izgleda opravdanje za pljačku građana, kroz naknadu za odvodnjavanje. Naročito gradskog građevinskog zemljišta, gde je taksa duplo veća nego poljoprivrednog, a četiri puta veća nego u Srbiji do Save. A tamo najveće poplave?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.