Vojvođani žedni pijaće vode: Manje od 30 odsto javnih vodovoda ispravno

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u 2020. godini najlošiju vodu u Srbiji piju građani Vojvodine.
Vojvođani žedni pijaće vode: Manje od 30 odsto javnih vodovoda ispravno
Foto: Pixabay
Već godinama unazad u izveštaju "Batuta" je očigledno da najlošiju vodu u Republici Srbiji piju Vojvođani, a broj neispravnih vodovoda smanji se za jedan ili dva godišnje. Mnoge lokalne samouprave još uvek nisu rešile probleme zastarelih vodovodnih cevi i ostalih stvari koje utiču na kvalitet vode, iako se ovo godinama navodi kao prioritet.
 
Od kontrolisana 43 javna vodovoda u Vojvodini ispravno je samo dvanaest, odnosno 27,9 odsto. U izveštaju za 2019. godinu 10 kontrolisanih vodovoda je bilo ispravno.
 
Među gradovima i opštinama 100 odsto neispravnu vodu imaju Temerin i Ada, 96 odsto je u Crvenki, a već od ranije je poznato da je voda zabranjena za piće u Zrenjaninu, Kikindi i mnogim drugim vojvođanskim mestima.
 
Voda u Temerinu je, prema rešenju sanitarne inspekcije iz 2003. godine, zabranjena za piće i kuvanje.
 
Osnovni problem vode u Temerinu je prisustvo arsena, ali u Javno-komunalnom preduzeću "Temerin" kažu da ne treba širiti paniku i da voda nije otrovna.
 
Direktor JKP "Temerin" Željko Džakula izjavio je da je SZO 1993. smanjila dozvoljeni nivo arsena sa 0,05 na 0,01 miligram u litru, pa je voda u Temerinu koja je ranije bila ispravna, od 2003. zabranjena za piće, ali je oko granice.
 
On je naveo za RTS i da bi taj problem trebalo da bude rešen u narednih nekoliko godina izgradnjom Fabrike vode. 
 
Problem sa arsenom imaju i druge opštine u severnoj pokrajini, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, i to naročito u delu Banata gde je voda ima i boju, miris i ukus.
 
"Kriterijum ispravnosti vode za piće nije samo da je ona bez boje, mirisa i ukusa, jer materije koje to mogu promeniti često budu u količinama koje nisu opasne po zdravlje, a opasni elementi, poput arsena, mogu biti u vodi koja je bistra i na izgled sasvim čista", rekla je za RTS Nataša Dragić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Uz Temerin, najteža situacija sa vodosnabdevanjem je u Zrenjaninu gde je grad tužio investitora koji nije uspeo da ispuni uslove iz ugovora i građanima isporuči ispravnu vodu za piće.
 
Situacija je loša i u Kikindi gde se posle skoro pola veka, počelo sa izgradnjom postrojenja koje će biti završeno za dve i po godine, a ukupna vrednost ovog najvećeg kapitalnog projekta na severu Banata je 11,4 miliona evra, piše RTS
  • Miki

    18.11.2021 16:50
    Krnjaca
    A kanalizacije u Krnjaci i Borci se sete kad padnu velike kise i onda krivi zuti jer nocu idu i zacepljuju odvodne kanale. Po kilo zejtina i secera pred izbore podeli i ne diraj nista,vidis da pali fora!
  • Gagarin

    08.09.2021 12:38
    Ad hominem
    @oldrin:
    Nisam zut, posle svog lopovluka, bilo mi je drago da im vidim ledja, nadao sam se da ce nova ekipa uraditi nesto novo, ali Vucic dlaku menja, cud nikada. Nova ekipa nije vise nova, nema na sta da se vadi. Za trideset godina, tri vlasti, svakoj prioritet sopstveni dzepovi. 100% se slazem sa Kajom - poenta je menjati vlast koja ima pogresne prioritete.

    Sto se tice vaseg ad hominem napada na mene, vise govori o vama nego od meni. Rodjen sam u Betaniji, odrastao u zgradi na raskrsnici dva bulevara, to ne znaci da me jedno elementarno pitanje od interesa za gradjane drugih delova Vojvodine ne zanima.
  • Kaja

    08.09.2021 11:00
    @Yoldrin
    Ako je istina da su žuti krali i nisu ništa uradili za građane, i ako imate dokaze za to prijavite ih tužilaštvu. Na izborima su građani izabrali novu opciju jer nisu bili zadovoljni kako žuti vode državu. To ne znači da je ovima naprednima, kako ih nazivate, dozvoljeno da ništa ne rade i ne trude se da ljudima obezbede pijaću vodu. Definitivno nam je neophodna pijaća voda u celoj Vojvodini, jer nisu građani Novog Sada bolji od građana koji žive u opstalim delovima Vojvodine. Zato su političari tu da obezbede normalne uslove za život ljudima. SNS je na vlasti već devet godina u republici, pokrajini i u svim gradovima i opštinama u Srbiji. Koliko fabrika vode su napravili za to vreme?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina