FOTO, VIDEO: Haotični izbori za Savet MZ Zmajevo - jedan glas = jedan kubik ogreva

Nakon burnih izbora i prekinute konstitutivne sednice izabrani su predsednik i članovi Saveta mesne zajednice Zmajevo.
Kako se vidi u Zapisniku sa konstitutivne sednice u koji je 021.rs imao uvid, sednica je počela 10. septembra u 17.10h, ali je "zbog nepostojanja uslova za rad" prekinuta nakon 10 minuta
 
U Zapisniku nije opisano zašto je prekinuta sednica, ali kako se može videti na video snimcima dostavljenim 021.rs i kako kažu aktivisti Grupe građana "Naše selo - naša pravila", do prekida je došlo zato što su oni želeli da prisustvuju sednici i skrenu pažnju na "brojne nepravilnosti" koje su se dogodile uoči izbora i tokom samog izbornog dana. 
 
Milorad Mihailović iz GG "Naše selo - naša pravila" za 021.rs kaže da pre svega građani nisu obavešteni o održavanju izbora za savet mesne zajednice.
 
"Onda su počeli dve nedelje pred izbore da aktivno obilaze građane Zmajeva i da im dele pakete. U paketu je bilo litar ulja, pakovanje makarona, pakovanje pasuljla, kilogram brašna i kilogram šećera - to je neka ukupna vrednost 700, 800 dinara. Nakon toga su krenuli bahatije, pa su počeli da dele drva za ogrev - delili su kubik po glasaču, tako da ako u kući žive dva punoletna građana, to je bilo dva kubika koja se istovare ispred kuće. Nastavilo se na dan izbora kada su davali 2.000 dinara za glas. Isplate su vršili bukvalno ispred štaba", opisuje Mihailović atmosferu pred izbore.
 
U video snimku sa sednice može se čuti kako jedan od članova Srpske napredne stranke priznaje da su delili pakete. Na pitanje aktivista da li postoji spisak po kom su ti paketi dodeljivani on prvo odgovara da ima, potom da su delili ljudima za koje su smatrali da treba, pa onda da spisak uopšte ne postoji. 
 
 
Zbog kupovine glasova je na dan izbora jedna od kandidatkinja Grupe građana zvala policiju, ali kako kaže, ni dan danas nije pozvana na razgovor iako su se izbori održali još 15. avgusta. 
 
Kako Mihailović kaže za naš portal, građani su u Zmajevu tog dana primetili i tri automobila sa somborskim i bačkopalanačkim tablicama u kojima je bilo po četvorica mladića i koji su se "vozali po selu i zaustavljali ispred biračkih mesta".
 
Oni su na sednici koja je prekinuta ukazali na te i druge nepravilnosti, naglašavajući prisutnim članovima SNS-a koji su odeli ubedljivu pobedu (oko 750 u odnosu na 450 glasova za Grupu građana) da su ovakvim izborima kršili zakon. Odgovor koji su dobili na to je iznenađujuć.
 
"I vi ste prekršili zakon, vi koji ste izašli na izbore, koji ste bili kandidati, koji ste ušli u izbore tako kako ste ušli. Pa prihvatili ste da budete delegirani za izbore tako što ste prihvatili ove uslove", rekao je jedan od prisutnih članova.
 
Sednica je prekinuta nakon burne svađe, a kako naš sagovornik kaže, SNS je pozvao i predsednika opštine Vrbas i policiju. Iako su rekli da će preko medija/društvenih mreža obavestiti građane i aktiviste o narednom datumu održavanja sednice, do toga nije došlo, već je ista održana sutradan, iza zatvorenih vrata.
 
 
"Oni su ujutru, ne obavestivši nikog, kako su i navikli da rade, iza zatvorenih vrata, održali sednicu, pobegli od građana, zatvorili se, odradili izabrali predsednika i odbore", navodi Mihailović. 
 
Mihailović smatra da je čitava situacija oko izbora za savet mesne zajednice nečuvena.
 
"Sutradan su se ponašali kao da se ništa nije desilo, kao da mi možemo posle toga da budemo komšije. Kad god pomislim da ne mogu da budu gori i bahatiji od ovog, oni probiju granicu", zaključuje on.
 
Na izborima za Savet mesne zajednice učestvovali su kandidati SNS-a, SPS-a i Grupe građana. Svih devet kandidata SNS-a ušli su u Savet. Za predsednika je izabran Srđan Babić. Na mesto zamenice predsednika postavljena je Dragana Krtinić.
 
Osnovane su i četiri komisije: za kulturu, za unapređenje položaja penzionera, za informisanje i za dodele nagrada i priznanja. 
 
U Savet mesne zajednice ušli su i Nemanja Zavišić koji je potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.
 
Ni Zavišić ni Ćutilo nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa izborima i konstitutivnom sednicom za Savet mesne zajednice u Zmajevu, a na naše pozive nisu se javljali ni na telefon ove MZ.
 
Inače, izbori za mesne zajednice održani su ove godine u nekoliko vojvođanskih opština i u svakoj su se čule priče o pritiscima i kupovini glasova. Najviše "buke" proizveli su izbori u Novom Sadu gde je Srpska napredna stranka izgubila u nekoliko zajednica. Gubitak nadmoći na Limanima je naročito pogodila novosadske naprednjake. Iako je gradonačelnik Miloš Vučević na kraju čestitao nezavisnim kandidatima na pobedi, pritisci na ove delove grada se nastavljaju. Izbori za novosadske mesne zajednice dobili su pažnju i na republičkom nivou, pa ih je komentarisao i predsednik Aleksandar Vučić lično.
  • Ime

    19.09.2021 07:08
    Palamudiš
    @Maja
    Zato smo tu gde jesmo.
    "Svi su isti" nas je dovelo do ovoga.
    Ako Vi niste u grupaciji "svi su isti" već ste drugačija, ajde istupite javno da Vas Srbija podrži.
    Ali jok, samo umete naći zamerku i demagogisati. Jer, ne sme se zamerati zbog komšije, posla, sina, ćerke itd.
    Možda ste u pravu, zbog Vas, "hitlerovski" režim i treba da potraje.
  • Pa ja ne mogu

    19.09.2021 03:50
    Ako još jedno čujem tu kretensku frazu ko gubi ima prava da se ljuti dobiću proliv. Da li postoji groznija stvar od nepismenih botova i njihovih intelektualnih ekskremenata?
  • Zmaj-evo

    18.09.2021 13:40
    Podanik- Uvlakač
    Naročito nevaspitana i nekulturna u savetu je M.M. a nije Merilin Monro..?
    P.S: Gosn. Mile član saveta (sa videa) je verovatno zalutao u isti..!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina