Doktor koji je zahtevao od pacijenata da budu vakcinisani ili testirani dobija opomenu

Obaveštenje doktora iz Sremske Mitrovice kojim je tražio da pacijenti budu testirani ili vakcinisani je uklonjeno, a biće mu izrečena i opomena.
Doktor koji je zahtevao od pacijenata da budu vakcinisani ili testirani dobija opomenu
Foto: 021 (ilustracija)
Načelnik Službe za očne bolesti doktor Dragan Martinović ranije je okačio obaveštenje na kojem se ističe da pacijenti koji dolaze na oftalmološki pregled u očnu ambulantu moraju imati potvrdu o vakcini i revakcini, pi-si-ar test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, ili brzi antigenski test.
 
"Ovo je moja odluka, da bih zaštitio zdravlje pacijenata koji čekaju na pregled u čekaonici, zdravlje zaposlenih i svoje zdravlje od neodgovornih osoba koje ne žele da se vakcinišu. Uostalom, osobe koje ne žele da se vakcinišu se razumeju u vakcine bolje od svetskih naučnika, znaju sve o svetskoj zaveri, tako da se verovatno razumeju i u oftalmologiju", pisalo je u tom, sada uklonjenom, obaveštenju.
 
RTS-u je u pisanom odgovoru potvrđeno da je obaveštenje uklonjeno.
 
"Kada je reč o medijskom obraćanju, prema Statutu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, izjave daje isključivo direktor ili lice koje direktor ovlasti. Lični stav ne može biti stav ustanove. Obaveštenja ne može niko dostavljati u svoje ime na uvid javnosti ukoliko nije odobreno i potpisano od strane direktora. Obaveštenje doktora Martinovića je uklonjeno, a direktor će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izreći opomenu", navodi se u odgovoru RTS-u.
 
 
Za Nova.rs doktor Martinović je prethodno rekao da su obaveštenje fotografisali antivakseri, ali i da mu je drago što su ga objavili, jer svi treba da znaju kako da se ponašaju kada dolaze u bolnicu u vreme pandemije.
 
"Na nama lekarima je da prosvećujemo ljude i da ih nečemu naučimo. Ljudi očigledno ne znaju da je država propisala da prilikom prijema u bolnicu svako prethodno mora da uradi PCR ili antigenski test, ili da donese potvrdu da je vakcinisan. Na taj način se štite svi zaposleni, ali i pacijenti. Zbog čega bi mi zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre, spremačice u bolnici, bili diskriminisani, u odnosu na ostale. Mi moramo da se vakcinišemo, a drugi ne moraju. Ako smo mi vakcinisani jer je to naša obaveza i dužnost, onda to očekujem i od svih ostalih", naglasio je dr Martinović za Nova.rs.
 
Nakon što je postavio ovo obaveštenje ispred svoje ambulante, doktor Martinović je dobijao samo pohvale od kolega iz bolnice, a sada kada je njegova poruka obišla internet, pozitivnim reakcijama nema kraja.
 
"Samo antivakserima smeta. Ipak, ja sam lekar i moja je dužnost da zaštitim zdravlje pacijenata, zaposlenih i svoje. To je dužnost svakog lekara, da prosvećuje društvo, a ne da priča protiv vakcinacije, koja je azbuka medicine. Svakom lekaru koji javno govori protiv vakcinacije treba oduzeti licencu. O tome Lekarska komora Srbije mora da vodi računa, ali ne vidim njihove reakcije po tom pitanju, iako smo u sred teške epidemije. Naša bolnica je puna, a mislim da je Sremska Mitrovica peta po broju zaraženih u zemlji", rekao je dr Martinović.
 
Opširnije na Nova.rs.
  • Zebra

    19.09.2021 17:12
    Pravda za doktora! Zbog nekih nepismenih i polupismenih šarlatana većinski neobrazovan narod (koji sto je najtužnije misli da je najpametniji) misli da je vakcina izmišljena da ih ubije ili čipuje. Onda takvi idu kod lekara da ih leče! Prave gužvu ovima vakcinisanima koji su nešto i pokušali ali se nalazi u onom procentu neefikasnosti vakcine. Najefikasnija vakcina u idealnim uslovima je bila efikasna 96%. U stvarnosti 75% i efikasnost opada. Lakše podnose ali su opet za svoje dobro i za dobro ostalih pokušali nešto. Dok ovi “pametni” treba svi do jednog dq polažu biologiju iz osnovne skole pa da vide koliko su glupavi!
  • vakcinisani pacijent

    19.09.2021 13:17
    Izgleda da ovog dr- specijalista oftamolog, to je deficitarna struka svugde - hoće da oteraju u Nemačku ili Švedsku. Antivakseri pričajte, pa će vam babe salivati vosak, kada dobijete kataraktu
  • Lily

    19.09.2021 09:07
    Da je poslušao Ministarstvo zdravlja ne bi do ovoga došlo.
    Koga on sluša?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.