APV: Vojvodini treba funkcija javne bezbednosti, formirati direktorat policije za područje pokrajine

Akcija progresivne Vojvodine saopštila je da bi Autonomnoj Pokrajini trebalo da se vrati funkcija javne bezbednosti.
APV: Vojvodini treba funkcija javne bezbednosti, formirati direktorat policije za područje pokrajine
Foto: 021.rs
Povodom otvorene javne rasprave o novom Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, Akcija progresivne Vojvodine (APV) smatra da je policijskoj službi u Srbiji potrebna ne kozmetička, već suštinska promena u organizaciji.
 
To, kako poručuju, podrazumeva i da se Autonomnoj Pokrajini Vojvodini vrati ukinuta funkcija javne bezbednosti jer se iz vrha MUP-a ne može sprovesti jedinstveni i sveobuhvatni sistem praćenja stanja i organizovanja poslova javne bezbednosti za svaku lokalnu samoupravu.
 
"Vreme je pokazalo da centralizovano i stereotipno planiranje na osnovu statističkih pokazatelja o učinjenim krivičnim delima i prekršajima, koje evidentiraju MUP i tužilaštva, ni izdaleka ne odgovara stvarnom stanju bezbednosti u svakoj lokalnoj samoupravi, pa se stoga i ne može izvršiti stvarna procena ugroženosti niti se na osnovu nje mogu planirati aktivnosti u interesu građana i građanki, koji se s ovim problemima svakodnevno suočavaju u mestima u kojima žive", kažu u APV.
 
U Akciji se zalažu za to da se u nacrtu novog zakona o unutrašnji poslovima predvidi i formiranje direktorata policije za područje Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu. Direktorat bi, navodi se, građanima i građankama Vojvodine dao aktivnu ulogu u kreiranju lokalne bezbednosne politike, koju je moguće pravilno kreirati samo ako se neposredno razumeju njihove potrebe jer "svaki grad, opština ili mesna zajednica imaju specifične probleme i izazove i imaju odgovore i kapacitete da reše svoje bezbednosne probleme".
 
"Sadašnja organizacija MUP-a je izrazito centralizovana, militarizovana i politizovana struktura koja ne daje priliku građanima koji poštuju zakone da definišu svoje prioritete i da se uključe u različite delatnosti u svrhu unapređenja ukupnog kvaliteta života u svojim sredinama i da konačno fokus policijskog delovanja pomere s reagovanja na prijave građana, na konstruktivno rešavanje problema koji među njima izazivaju strah i zabrinutost i ometaju njihove svakodnevne aktivnosti", zaključak je APV.
  • Sojer

    27.09.2021 05:59
    Sloba se....
    Kad se pročitaju komentari , može se zaključiti da se APV Sloba i mrtav sveti !Njegov je projekat 1995.godina, a Šešelj i ostali su bili podizvođači radova.
    S druge strane gledano, oni koji su strpljivošću, istrajnošću, mudrošću mogli imati autonomiju u RH i ovde su protiv " autonomije", koja je uzgred danas manja i od regionalne decentralizacije, kao nekog evropskig modela.
    Tamo su hteli autonomiju puškama, ovde im smeta i decentralizacija !?
    A što se ovih , samoproklamovanih zaštitnika APV tiče, kao da su i oni Šešeljev proizvod, tj. Od istog oca i majke ( duboka država).
    Odakle ono beše Šešelj?
    Ne mislim na plavu kuću u Hrtkovcima...
  • Nemanja

    24.09.2021 15:20
    @Лиманац

    Pre bih rekao da je Srbija Vojvodina. Južno od Beograda ste sve upropastili i napustili, zato tako glasno i skičite ovde - jer nigde drugde vam nema života.
  • Лиманац

    23.09.2021 12:03
    Војводина је Србија.
    Аутономаши, смешни сте.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.