Penzioner iz Sombora dve godine muku muči sa EPS-om, u mraku pokušava da dokaže da nema dug

Račun za struju koji deluje veći nego što je objektivna potrošnja, nije retkost.
Slučaj Nenada Ružića iz Sombora je po mnogo čemu specifičan – osim što je dobijao mesečne račune za struju od po nekoliko desetina hiljada dinara, dešavalo se i da mu tokom jednom meseca stigne tri računa, sa različitim iznosima, prenosi N1.
 
Zbog duga koji po mnogo čemu deluje sporno, na kraju mu je i obustavljena distibucija električne energije. Duže od dve godine ovaj sedamdesetdevetogodišnji Somborac živi u kući bez struje.
 
Da bi otvorio kapiju svoje kuće u Vojvođanskoj ulici u Somboru, Nenada Ružića morate da pozovete telefonom. Zvono ima, ali ne radi, baš kao ni jedan drugi električni uređaj u njegovoj porodičnoj kući, u kojoj salonski lusteri, već treću godinu služe samo kao ukras.
 
"Nikad niko ne može verovati kako je živeti bez struje. Eto, ja danas tako živim. Sad mi je već 79 godina, imam tri-četiri vrste bolesti, lečim se, sad sam u subotu bio na intervenciji u hitnoj hirurškoj prokrvario sam od te hladnoće već i ne znam ni ja čega", kaže Ružić za N1.
 
Na konstataciju da je tek septembar, a u kući je prilično hladno, Ružić kaže: "Pa hladno je, ovde se još može boraviti još 15 dana i onda se više neće moći boraviti ovde."
 
Ekonomista u penziji sve dokumente uredno čuva – svedoče o tome kako je nastao astronomski, po papirima sudeći, sporni dug – zbog kog mu je struja isključena u julu 2019. godine.
 
"Za februar 2019. sam dobio tri računa koja su sva tri različita i svaki naredni račun je viši od sedam-osam hiljada, pa 30.000, pa onda na 150.000. I onda sam pitao šta se ovo događa u jednom mesecu i to se tako događalo dva-tri meseca uzastopce, dolazila su dva-tri računa u toku meseca", priča on za N1.
 
Pred Osnovnim sudom u Somboru Elektroprivreda Srbije sada od njega potražuje 156.000 dinara, što je navodno cena struje koja je u kući potrošena i neplaćena tokom 13 meseci. Ipak i sam sudski veštak, proverom strujomera, ustanovio je da ni u teoriji dug ne bi mogao da bude ni približno toliki.
 
"Treću godinu na sudu smo, angažovali smo veštaka, veštak je bio, konstatovao je ovde potrošnju, konstatovao je da sam za 13 meseci kad ja kao nisam plaćao, mogao da potrošim struje za 42.000 ili 39.000, tako da nije ni u kom slučaju 150.000. Tražio sam, molio sam, podnosio sam zahteve, na sudu sam molio da se ukjuči, niko to neće ništa, samo se odlažu ročišta i to se odlažu na tri meseca, četiri meseca i suđenje se treću odugovlači", dodaje Ružić.
 
Obraćao se na više adresa, jedini odgovor stigao mu je iz kabineta ministarke energetike, iz kog je u julu Elektrodistribuciji Srbije poslat dopis sa zahtevom za postupanjem u vezi sa ovim slučajem.
 
Na pitanja N1 upućena Elektrodistribuciji Srbije stiže odgovor da su sva pitanja u nadležnosti JP Elektroprivreda Srbije, ogranak "EPS snabdevanje". Na pitanja upućenja njima, odgovor još uvek nije stigao.
 
Član 86. Zakona o zaštiti potrošača kaže da je zabranjeno obustaviti pružanje usluge snabdevanja toplotnom energijom, ukoliko u domaćinstvu živi neko ugrožen zbog godina ili bolesti. Pitanje koje je za Nenada Ružića ključno je da li će još jednu zimu dočekati u hladnom. O tome sada odlučuje sud, a pravda, poslovično pa i u ovom slučaju, ne žuri nigde.
  • realno

    27.09.2021 15:58
    za Pera
    Pera 27.09.2021 • 05:16 @realno
    1."Ne samo da su u tom "sjajnom" komunizmu ukidani struja, voda i ostala osnovna sredstva za život"
    2." nego i sam život. Mrtvi po zatvorima i logorima i u neobeleženim grobnicama svedoče ali je to svedočenje nepodobno "istini"."
    Pero, nisi ti živeo u to doba.
    1. Nije istina, nisu ukidana ni sredstva za rad, kad je neko dužan/kažnjen a ima zanatsku radnju ili kafanu, nisu mu to plenili nego ga puste da radi da ima od čega platiti dug, a kamoli osnovno za život (voda, struja...) Nego je država radila na elektrifikaciji zemlje, a stanovnici naselja su sapodoprinosom pravili vodovod.
    2. Umire se i u kućama, hotelima, bolnicama, vilama...
    O kakvim logorima ti pišeš? Bilo ih je odmah iza rata za Podunavske Švabe, a posle toga, ne. Žao mi je nevinih žrtava, a takvih je, nažalost, bilo u ratu i neposrednom poraću. A što se tiče onih koji su zaslužili likvidaciju, dosta ih se izvuklo, mislim da ih je trebalo i više.
  • F

    27.09.2021 10:03
    F
    Sve drzavne firme negube sporove! Daje obrnuto odavno bi bankrotirale i nestale! Sve je besmisleno samo ulica i nova revolucija je spas od ovih lopova! Ovde zakona nema niti je bilo! Uvek obican covek plati za zasticene ljude tako sve funcionise u ovoj smrdiji!!!
  • Ilo

    27.09.2021 10:01
    Gde je sad naš predsednik koji sve zna i razume se u sve?! Ovo je greška državnog sistema pa neka predstavnik istog i plati!!! Žao mi je ovog čoveka, sutra će to biti neko drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.