Vulin vs. Milanović: Jedan drugog optužuju za lupetanje, ovog puta tema i Subotica

Prepiranje predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, nastavilo se i danas.
Vulin vs. Milanović: Jedan drugog optužuju za lupetanje, ovog puta tema i Subotica
Foto: 021.rs (ilustracija)
Milanović je u Splitu kritikovao predstavnike vlasti Srbije zbog ideje o takozvanom "srpskom svetu", navodeći da Zagreb ne smatra Suboticu delom "hrvatskog sveta".
 
"Hrvatska zajednica (u Subotici) je veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj u provinciji, ali Subotica nije hrvatski svet, ne mogu pretendovati na to i davati dvosmislene izjave", poručio je Milanović.
 
Kako je dodao, u regionu postoji "nerešena situacija, jer vlast u Beogradu lupeta o srpskom svetu".
 
"Subotica je 1900. godine imala 100.000 stanovnika. Tada je Split imao 15.000, Zagreb 60.000, a u Subotici su od tadašnjih 100.000 stanovnika 50 odsto bili Hrvati Bunjevci. Dakle, Subotica je tada bila najveći hrvatski grad, ali nije opstao, jer je bio daleko, nije bio u matici kao Split ili Zagreb", zaključio je hrvatski predsednik.
 
Na to se javio ministar Aleksandar Vulin, koji već neko vreme komentariše Milanovića i hrvatsku vlast. 
 
"Milanović ne može da prestane da govori o Srbiji, a to znači da ne može da prestane da lupeta. Znali smo da Milanović ništa ne zna o Srbima, a sada znamo da ništa ne zna ni o Bunjevcima, pa može da lupi i nazove ih Hrvatima", navodi se u saopštenju ministra unutrašnjih poslova.
 
On je naveo i da se Bunjevcima u Srbiji "priznaje jezik i postojanje", optužujući Milanovića da je "sebe proglasio predsednikom svih Hrvata, dok istovremeno napada 'srpski svet' i predsednika Srbije".
 
"Postoji, ipak, jedna velika razlika. Vučić nikada sebe nije proglasio predsednikom svih Srba, ali Srbi ga tako doživljavaju. Milanović je sebe proglasio predsednikom svih Hrvata, a tako ga niko ne doživljava", zaključio je Vulin.
  • Sasa

    28.09.2021 06:30
    Najeb*smo
    To su dva političara koja nemaju pojma da su krstaški ratovi prošli i da se sada ljudi ne takmiče u glupostima nego u rešavanju problema sa što manje posledica
  • pamet u glavu

    28.09.2021 01:35
    Da, da Milanoviću znamo mi za imperijalne ambicije Hrvatske.
    I da su viđeniji Hrvati Subotice odlazili u Zagreb da urgiraju pripajanje Subotice i okoline NDH, a naročito ne pripajanje zapadne Bačke Hrvatskoj federalnoj jedinici posle 1945.
    Neka pročita ko ne veruje.
    https://www.matica.hr/vijenac/485/olako-prepustanje-hrvatskih-teritorija-18854/
  • Dragan

    28.09.2021 00:06
    Istinitis
    Komentarišete,a nemate pojma.Mi Bunjevci znamo ko smo i šta smo,kao i naša bunjevačka legenda Zvonko Bogdan.Vi Novosađani koji ste delom neuki,pogledajte tablu kod vojvođanske banke u centru Novoga Sada i shvatićete važnost Bunjevaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.