VOICE: Fabrika hemije u Subotici zagađuje uprkos žalbama javnosti

Fabrika Zorka-Klotild-Agrotehnohem iz Subotice proizvodi sredstva za zaštitu bilja radeći na zemljištu nekadašnje fabrike Zorka, koje je označeno kao alarmantno zagađeno.
Ovo piše Vojvođanski centar za istraživačko novinarstvo (VOICE). Uprkos prijavama meštana i aktivista na kvalitet vazduha u obližnjim delovima grada, postrojenje "Zorka-Klotild-Agrotehnohem" nastavlja s proizvodnjom sredstava za zaštitu bilja. 
 
Kako se navodi, u blizini je i Vodozahvat 1 koji Subotici obezbeđuje pitku vodu.
 
Od 2004. godine ne postoje detaljne studije o proceni uticaja koji je Zorkina višedecenijska proizvodnja imala na životnu sredinu. Pored toga u izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd iz 2011. konstatovano je prisustvo radioaktivnosti u podzemnim vodama na jednom mernom mestu u tom području.
 
Više od deset godina nakon toga, Gradska uprava Subotice nije počela sa sanacijom prostora, za koju tvrde da prevazilazi kapacitete i nadležnosti lokalne samouprave.
 
Teški metali i ostale štetne sirovine koje su se koristile u ovoj proizvodnji mineralnih i veštačkih đubriva su se tokom godina nataložile u zemljištu. Svojim prekomernim prisustvom, ovi hemijski skupovi atoma i molekula mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu i organizme koji od nje zavise. 
 
Pogoni i objekti kompleksa Zorke napušteni su i sravnjeni sa zemljom, ali je malo izdvojeno postrojenje za proizvodnju pesticida i herbicida Zorka-Klotlid-Agrotehnohem nastavilo da radi.
 
Kako VOICE navodi, to preduzeće se ne nalazi u Lokalnom registru izvora zagađenja za 2020. godinu, iako je na tom spisku bilo 2018. i 2019. godine. Za prethodnu godinu, kako tvrde iz Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, pomenuta kompanija nije dostavila podatke.
 
Zorka-Klotlid-Agrotehnohem ima kapacitet za godišnju proizvodnju od oko 400.000 litara svojih proizvoda, između ostalog i sredstava za zaštitu bilja.
 
U izveštaju inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine iz 2020. godine piše da na ispitivanim tačkama nekadašnje Zorke nije prekoračena vrednost stirena polutanta koji sagorevanjem dolazi u vazduh i koji u malim količinama utiče na iritaciju nosa i grla. Taj podatak zasniva se na merenju koje je sprovela laboratorija koja angažovana od strane Zorke-Klotild-Agrotehnohem.
 
"Nije uspostavljen, niti postoji pouzdano praćenje kvaliteta vazduha, zemlje i vode na tom području. Inspekcijski nadzori i merenja se najavljuju, vreme i mesto uzorkovanja su poznati. Najavom kontrole operatera dolazi do značajnog smanjenja štetnih aktivnosti kompanije, da li u vremenu ili obimu proizvodnje", kaže Zvezdan Kalmar iz subotičkog Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).
 
Dragana Vidojević, iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), kaže da se pojedina industrijska postrojenja koja su istraživali nalaze upravo u blizini urbanih zona ili na obalama reka. Podseća da su lokalne samouprave po zakonu u obavezi da sprovode monitoring zemljišta na lokacijama sa povećanim rizikom i lokacijama sa istorijskim zagađenjem.
 
S druge strane, obaveza zagađivača je da obezbedi kontinuiran monitoring ispuštanja štetnih materija u vazduh.
 
Ceo tekst VOICE-a možete čitati na OVOM LINKU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina