Zrenjaninska bolnica druga po broju hospitalizovanih u Vojvodini, sve više zaražene dece

Zrenjaninska Opšta bolnica "Dr Đorđe Joanović" je po broju hospitalizovanih kovid pozitivnih bolesnika druga u Vojvodini, a sve je veći broj dece zaražene koronom.
 Zrenjaninska bolnica druga po broju hospitalizovanih u Vojvodini, sve više zaražene dece
Foto: 021.rs
To je izjavio danas v.d. direktora te bolnice Igor Kitaresku.
 
Kazao je da ta bolnica funkcioniše u oba režima u punom kapacitetu i da nije smanjivan ni broj specijalističkih, niti urgentnih pregleda, prioritetnih uputa i elektivne hirurgije.
 
"Radi se sva elektivna hirurgija, svi doktori rade u punom kapacitetu, a istovremeno radimo i crvenu zonu i tu smo po broju hospitalizovanih drugi u Vojvodini. Trenutno je 62 bolesnika u kovid bolnici na staroj hirurgiji, svakodnevno sarađujemo sa bolnicom na Mišeluku i dnevno se između dva i pet bolesnika tamo preveze", rekao je on.
 
Kitaresku je ukazao da su prezadovoljni saradnjom sa tom bolnicom, da je transport organizovan u pratnji specijaliste urgentne medicine i lekara iz prijemno-trijažne ambulante i da su svi transporti do sada protekli bezbedno.
 
"Trenutno funkcionišemo u punom kapacitetu, ali smo na granici izdržljivosti jer je broj bolesnika koji nama dolazi, a koji su kovid pozitivni izuzetno visok a to je oko 125 do 150 pregleda dnevno. Od toga bude 80 do 100 prvih pregleda, ostalo su kontrolni pregledi i rade dve do tri ambulante dnevno u različitim terminima u toku 24 časa", rekao je on.
 
Kitaresku je naveo da je reč o ljudima starijim od 60 godina sa više hroničnih bolesti. Ima i onih koji su vakcinisani, ali su to ređi slučajevi koji imaju lakšu kliničku sliku.
 
Kada je reč o odeljenu pedijatrije Kitaresku je naveo da ono funkcioniše u punom kapacitetu, da nema plana izmeštanja budući da je osposobljavanjem stare hirurgije omogućeno da do sto bolesnika tamo bude primljeno i da nema potrebe da se prostor pedijatrije koristi za kovid.
 
"Sve je veći broj kovid pozitivne dece i nažalost, pojavio se i određen broj dece sa težom kliničkom slikom. Neka deca su prebačena u Klinički centar u Novom Sadu i to je nešto što se u prethodnim talasima nije dešavalo", rekao je Kitaresku.
 
Naveo je i da je ispred odeljenja pedijatrije, u saradnji sa Crvenim krstom Zrenajnin, postavljen šator jer, kako je rekao, kovid pozitivna deca ne mogu da čekaju u čekaonicama sa decom koja nisu pozitivna.
 
Ukazao je na to da je ipak najveći broj dece sa lakšom kliničkom slikom. Kitaresku je uputio apel građanima da se prvo obrate svojim lekarima u kovid respiratornim centrima koji bi praktično trebalo da rade primarnu selekciju bolesnika. One najlakše će preuzeti i voditi i lečiti ambulantno, dok će teže bolesnike slati ka bolnici.
  • pajo patak

    30.09.2021 14:30
    a zaposleni u KCV
    citiraju Đuru Jakišića: siročići tužni, da li ste mi rod ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina