Subotički zoo vrt dobio novog direktora, ali je smrt lavića i dalje misterija

Zoološki vrt na Paliću kod Subotice odgovorio je na pitanja VOICE-a o sudbini mladunčadi lava koji su nestali iz kaveza, ali iz tih odgovora nije nedvosmisleno jasno kakva je bila njihova sudbina.
Subotički zoo vrt dobio novog direktora, ali je smrt lavića i dalje misterija
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Četiri mladunca lava, koja su se rodila 16. jula, uginula su oko 48 sati kasnije, nakon što je ustanovljeno da su slabi i neuhranjeni. Uprkos njihovom zbrinjavanju i dohranjivanju, veterinar Zoološkog vrta Palić je ocenio da se oni ne razdvajaju od majke lavice, pa je bivši direktor Ustanove doneo odluku da oni ostanu u objektu. Međutim, narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića, koja su prethodnog dana bila živa, nisu zatečena u volijeri ni u objektu", navodi se u odgovoru iz Zoo vrta za VOICE.
 
"Narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića koja su prethodnog dana bili živi nismo zatekli u volijeri ni u objektu, čopor ih je odbacio. Nakon što je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla, bivši direktor Petar Savić je započeo interni postupak o navedenim događajima", naveli su iz Zoo vrta.
 
Dodali su da je laviće nakon rođenja lavica prenosila sa jednog mesta na drugo, ali bi legla pored njih.
 
"Istog dana i narednog, 17. jula, zaposleni timaritelji su pokušali da odvoje majku sa mladuncima u unutrašnji objekat, međutim ceo čopor odraslih lavova se kretao zajedno i situacija je za zaposlene bila veoma opasna. U toku dana, 17. jula, uspeli su da odvoje odrasle lavove u objekat, ušli su u volijer i proverili laviće. Radnici su zatekli slabo vitalne i slabe laviće, pa su ih dohranili mlečnom formulom da bi ih ojačali i vratili su ih u unutrašnji objekat. Tom prilikom, leš mrtvorođenog petog lavića nije pronađen", kazali su iz Zoo vrta.
 
Dodali su da se majka-lavica ponašala uobičajeno za svoju vrstu, zaštitnički se postavljala prema njima, pa je veterinar smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati majka i njihov čopor.
 
VOICE je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, dobio dopis u kome se navodi da Inspekcija za zaštitu životne sredine tog sekretarijata "do dana sačinjavanja ovog dopisa nije dobila prijavu u vezi uginuća četiri mladunčeta lava u Zoološkom vrtu Palić i ne poseduje dokumentaciju" u vezi sa ovim slučajem.
 
Iz ZOO vrta su naveli i da se rodio neuobičajeno veliki broj mladunaca, a da je u prirodi uobičajeno da lavica odhrani jedno do dva mladunčeta, dok je lavica Kiara sa Palića imala pet, od kojih je jedno mrtvorođeno, a četiri su se rodila živa.
 
U četvrtak je na sednici Skupštine grada Subotice izabrana nova v.d. direktorka Zoološkog vrta Palić Sonja Mandić, koja deset godina radi kao pravnica u ovoj ustanovi.
 
Na sednici je usvojena i ostavka dosadašnjeg direktora Petra Savića, koji je ostavku podneo 20. septembra, nakon pritiska javnosti u vezi sa uginućem četiri mladunčeta lava.
 
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je na sednici da će prvi zadatak nove v.d. direktorke biti da odgovori na sva pitanja novinara o uginuću lavića i pozvao direktore svih javnih preduzeća da budu mnogo otvoreniji prema predstavnicima medija.
 
"Ja sam mu (Petru Saviću) lično rekao šta sve zameram, zatražio sam da se medijski oglasi i da odgovori na sva pitanja medija - nije me poslušao. Pitao sam ga šta on dalje misli da uradi, shvatio je svoje greške i reagovao je kako treba", rekao je Bakić novinarima.
  • није важно

    27.10.2021 12:42
    лавићи
    да ли знате да мужјак хоће да удави лавиће.....не би ли се лавица што пре опет парила. Можда је и овај пут тако било.....само ко их је појео или изнео. Очигледно су поједени....само од кога
  • ljubicica

    15.10.2021 14:03
    kradja
    pa sta se cudite vise u ovij zemlji, ukradu dete majci pa ga proglase mrtvim a ne stene lava ...
  • MonteDushano

    13.10.2021 08:26
    Eto muljaže opet.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".