Grad Zrenjanin dobio na upravljanje Carsku baru

Specijalni rezervat "Carska bara" dat je odlukom Vlade Srbije na upravljanje Zrenjaninu.
Grad Zrenjanin dobio na upravljanje Carsku baru
Foto: 021.rs
Do promene je došlo nakon što je Mirotin grupa iz Vrbasa, vlasnik Ribarskog gazdinstva Ečka i hotela "Sibila", prodala svoju celokupnu imovinu kompaniji Matijević pa je time prestalo njihovo upravljanje rezervatom prirode "Carska bara".
 
Odluka Vlade Srbije od 14. oktobra stupa na snagu danas, a to za zrenjaninske zaštitare znači pripremu sveobuhvatnog programa gazdovanja nad ovim dobrom.
 
- Zrenjanin od 2003. godine ovo pokušava, podsetiću da se prvi put spominje namera grada da gazduje Carskom barom u Prvom lokalnom ekološkom akcionom planu. I kada je rađena analiza opravdanosti 2013. godine, prilikom osnivanja ustanove "Rezervati prirode", navedeno je da smo osnovani zbog upravljanja Ritovima donjeg Potisja, parkom prirode Rusanda i Carskom barom, Okanj barom i spomenicima prirode. Iako smo se obraćali svim nadležnim organima, ništa se godinama nije dešavalo. Sada, konačno, možemo da budemo zadovoljni – objašnjava za Danas dr Dejan Jovanov, direktor javne ustanove "Rezervati prirode".
 
Stanje u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara nije idealno jer je veliki požar, koji se desio pre tri godine, a izazvao ga je jedan panzioner nepropisnim paljenjem lišća na svojoj vikendici, oštetio više stotina hektara rezervata. Tom prilikom izgoreo je prvi stepen zaštite, što do danas nije obnovljeno, kažu u JU "Rezervati prirode", a devastirane su i Bara Tiganjica i Perleske bare.
 
Ovo poznato izletiše udaljeno je 60 kilometara od Novog Sada i isto toliko od Beograda. Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka, kao i mnogobrojne ptice selice.
  • Mile rent-a mozak

    17.10.2021 19:13
    Kad ne mogu pijaćom vodom, valjda će umeti sa barom. Dobro je što je Carska, može naš car da im dade neki prilog za vodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina