Šta je sve restitucijom vraćeno u Zrenjaninu?

Do sada je podnosiocima zahteva za restituciju na području Zrenjanina vraćeno 3.633 hektara oranica, 144 objekta, 92 poslovna objekta, 19 stanova i 33 zgrade.
Šta je sve restitucijom vraćeno u Zrenjaninu?
Foto: 021.rs
Na području Srbije ukupno je vraćeno starim vlasnicima i naslednicima 80.743 hektara poljoprivrednog zemljišta, 7.428 objekata, 1.142 stana, 1.251 zgrada i 5.035 poslovnih prostora.
 
Najviše poslovnih prostora, zgrada i stanova vraćeno je u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar. U opštini Stari grad vraćeno je 1.580 objekata a na Vračaru 808.
 
Sem vraćanja imovine u naturalnom obliku, Agencija za restituciju je donela više od 2.500 rešenja o pravu na novčano obeštećenje za one kojima imovina nije mogla da bude vraćena a isplata akontacije u novcu počinje u martu naredne godine.
 
Predmeti koji su postali pravosnažni do kraja juna ove godine ušli su u plan isplate za sledeću godinu a odšteta bi trebala da bude 15 odsto od procenjene vrednosti imovine.
 
Kako navode u Agenciji za restituciju, po pravosnažnosti rešenja o obeštećenju potrebno je da podnosioci zahteva dostave podatke o otvorenom tekućem dinarskom računu, namenskom deviznom računu i vlasničkom računu hartija od vrednosti otvorenom kod Centralnog registra.
 
Ipak, naslednicima imovine oduzete nakon Drugog svetskog rada i dalje veliki problem predstavlja nepoštovanje zakonskog roka za odlučivanje o žalbi na prvostepeno rešenje Agencije za restituciju, pa se umesto propisanih 90 dana o žalbama u Ministarstvu finanasija odlučuje godinu, dve dana pa i više, što obesmišljava ideju pravične naknade u restituciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina