Počela rekonstrukcija pruge Subotica-Segedin

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš-Segedin počeli su danas.
Počela rekonstrukcija pruge Subotica-Segedin
Foto: FoNet (Instagram predsednika Srbije)
Rok za završetak radova je novembar iduće godine, a vrednost posla na srpskom delu pruge je 12,3 milijarde dinara, odnosno oko 100 miliona evra.
 
Regionalna pruga Subotica–Segedin izgrađena je pre 150 godina i sada je zatvorena, a bila je jednokolosečna, neelektrificirana.
 
Dužina pruge na teritoriji Srbije od Subotice, preko Horgoša, do granice sa Mađarskom je 26,6 kilometara, a na mađarskoj teritoriji 12,6 kilometara.
 
Posle rekonstrukcije, brzina vozova na toj pruzi biće povećana, sa sadašnjih 60 do 80, na 120 kilometara na čas. 
 
Ta pruga biće obilaznica za vreme zatvaranja pruge Beograd-Budimpešta zbog modernizacije.
 
Premijer Mađarske Viktor Orban je na ceromoniji povodom početka radova rekao da je to simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije.
 
"Zajedno smo jači, došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke", poručio je Orban i dodao da Mađarska i Srbija moraju da još više učvrste odnose.
 
Podsetio je da je u izgradnji brza pruga koja će povezati Beograd i Budimpeštu i založio se za izgradnju pruge na relaciji Subotica-Baja.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je EU finansirala idejni projekat za izgradnju pruge Subotica-Segedin, a da je za realizaciju tog projekta Srbija iz budžeta i kredita OTP banke obzbedila 86,7 miliona evra.
 
"Od velikog je značaja što će ova pruga biti povezana sa brzom prugom Beograd-Budimpešta jer će time ceo ovaj prostor biti razvojno čvorište za trgovinu, turizam i saradnju građana", rekao je Vučić.
 
Dodao je da će danas sa Orbanom razgovarati i o energetskoj krizi i snabdevanju gasom.
 
"Imaćemo dovoljno gasa za građane i privredi i Srbije i Mađarske. To ne bi bilo moguće bez Mađarske", kazao je Vučić.
  • Ns 49

    19.10.2021 12:14
    Orban je najbolji državnik u Evropi i dobro je da se Vučić druži sa njime makar je puno jači od njega jer vidim kako je zavrnuo te šrafove.
    Kod nas se nastavlja ubrzana gradnja puževim korakom. Drago mi je da će mladi dočekati ali gde god se okrenem to je sporo do zla.
    Neku zgradu Kinezi napravili za 18h. Put za dan. Ne znam kako oni to umeju. Kod nas toga nema.
  • Lemi

    18.10.2021 20:24
    Hm…
    27 km,100 milona eura.Ovo je zemlja izobilja,pa to ni Švajcarci ne mogu platiti.Srbija je bogatija zemlja od Norveske.
  • PEtar

    18.10.2021 19:01
    nevera
    A Kon, nevera... koliko ljudi na jednom mestu... i svi se pridržavaju kovid mera i nose maske...
    sve 5 za prugu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina