Ukinuta presuda za spornu privatizaciju "Jugoremedije"

Apelacioni sud u Beogradu u celosti je ukinuo prvostepenu presudu optuženima u slučaju "Jugoremedija", koji se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji i naložio da im se suđenje ponovi.
Ukinuta presuda za spornu privatizaciju "Jugoremedije"
Foto: 021.rs
Ukinutom presudom, na četiri godine zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi bio je osuđen generalni direktor "Jugoremedije" iz Zrenjanina Jovica Stefanović Nini, dok su optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica bili oslobođeni bivši direktor te fabrike Zlatko Marković, direktorka preduzeća "Nini" iz Niša Olga Antić i direktor privrednog društva "Nini farmacija" i "Remevita" Dobrica Živković.
 
Oni se terete da su 2002. godine zloupotrebama na štetu "Jugoremedije" pribavili protivpravnu imovinsku korist za povezana privredna društva čiji je većinski vlasnik preduzeće "Nini" iz Niša, čiji je osnivač i vlasnik Stefanović.
 
Presuda je ukinuta po žalbama tužioca za organizovani kriminal i branioca okrivljenog u kojima se ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno primenio zakon, s obzirom na to da je kao najblaži po učinioca primenio Krivični zakonik od 1. januara 2006. godine i Stefanovića osudio za izvršenje krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi u produženom trajanju i to za vreme kada to delo nije bilo propisano u krivičnom zakonodavstvu Srbije i za koje nije ni optužen.
 
Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio ponavljanje suđenja "budući da prvostepeni sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe".
 
Takode, Apelacioni sud je zaključio da su izostali i jasni razlozi koji se tiču svojstva odgovornog lica - Stefanovića, koje je konkretno radnje izvršio, zaključivši da se u presudi ne navodi koja su njegova ovlašćenja i koja su konkretno prekoračenja ovlašćenja u pitanju.
  • Podbarac

    20.10.2021 12:15
    Brljotine
    Presude su ili namerno ili slučajno (čitaj: neuko) pisane i u većini slučajeva Apelacioni sudovi stvarno nemaju izbora, nego da ukidaju presude.

    E sad - da se jednom sudiji desi jedna presuda, tj. greška pa još i nekako, ali navodno ima sudija kojima se ukidaju većina presuda, a oni i dalje "kao" sude!

    Bruka i sramota! Obaška i novci...

    Tolko.
  • Stanko

    19.10.2021 13:11
    Apelacioni sud
    Sve postupke ukida apelacioni sud. Koja smejurija od države....
  • Ratomir N.

    19.10.2021 12:28
    Otisao na vreme iz Srbije
    Ali zato bakica zbog nedozvoljene prodaje tri cveta i 2 saksije ispred Futoske pijace subotom kazna 5000 dinara u roku odmah i zaplena svih 2 saksija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina