Sloga: Ispitati da li kineski radnici u Zrenjaninu rade u uslovima nedostojnim čoveka

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su da inspektori za rad obave kontrolu u kineskoj kompaniji za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu.
Sloga: Ispitati da li kineski radnici u Zrenjaninu rade u uslovima nedostojnim čoveka
Foto: Youtube screenshot (Građanski preokret)
Zahtevaju da inspektori utvrde u kakvim uslovima tamo rade i žive kineski radnici dovedeni u Srbiju da rade na izgradnji objekata te fabrike.
 
"Prizori iz bivše fabrike mesa BEK, gde su šatorskim krilima i najlonom prekriveni kreveti, roba i garderoba na krevetu, a noćne posude ispod kreveta i ispod stola su uslovi nedostojni čoveka i vrednosti Evrope čiji smo i mi deo", navodi se u saopštenju sindikata.
 
Istaknuto je da su to uslovi za život "srednjeg veka", odnosno "radnog logora", koji bi trebalo da su deo prošlosti.
 
"Takav odnos prema ljudima je nedopustiv, jer ne postoji profit i BDP kojom bi se takvo nehumano stanje tolerisalo. Posebno ne podržavamo priliv novca iz takozvanog ‘korozivnog kapitala’, koje se sliva iz autoritarnih režima u tranzicione države, kakva je i Srbija, čija aktuelna vlast zarad sopstvenih interesa i moći dopušta tolerisanje kršenja radnih i ljudski prava", navela je "Sloga".
 
Taj sindikat smatra da ukoliko se danas bude ćutalo "na ovakav nehuman i ponižavajući postupak prema kineskim radnicima, pre svega ljudskim bićima, u zrenjaninskom Linglogu", da se približava dan kada će i sudbina srpskih radnika biti takođe upitna.
  • Pićuka

    27.10.2021 16:03
    Kina_ oni se žrtvuju zbog nas a ne zbog sebe ali mi to ne prepoznajemo. Naš socijalizam je propao jer smo dali fabrike radnicima a zemlju seljacima. Njihov je uspešan. Naš narod se bunio jer im i to nije bilo dovoljno. Oni su zadovoljni. Ne zaboravite da stotine miliona Kineza žive siromašno. Možda bi se bunili ali .....
  • 002211

    27.10.2021 14:31
    Zrenjanin? Al' će biti water zombies.
  • Ivan

    27.10.2021 13:52
    Jeste strašno, ali u kakvim uslovima rade inače državljani Srbije?!?! Nikoga ne interesuje?!?! Malo neka inspekcija poradi i na tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina