APV o promeni imena škole u Subotici: Kome je u interesu da ne bude Žarko Zrenjanin?

Akcija progresivne Vojvodine protivi se promeni naziva osnovne i srednje škole u Subotici koja nosi ime po Žarku Zrenjaninu, jednom od najznačajnijih boraca protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.
Kako je ranije saopšteno, novo ime biće "Dr Svetomir Bojanin", po utemeljivaču neuropsihijatrije u Srbiji. Odluku o promeni imena donela je uprava škole.
 
"Upozoravamo javnost da nije reč o pojedinačnom slučaju, već samo poslednjem u seriji preimenovanja naziva škola i ustanova koje su dobile imena po narodnim herojima i drugim simbolima antifašističke borbe. Od 2001. godine nazive su dosad promenile tri subotičke osnovne škole: Osnovna škola 'Ivo Lola Ribar', OŠ 'Osma vojvođanska udarna brigada' i OŠ 'Narodni heroji'. Promenjeni su 2007. godine i nazivi ulica i parkova: Ulice Šesnaeste divizije u Imrea Nađa i Parka narodnih heroja u Park heroja. Iz navedenih podataka očigledno je da se u Subotici poslednjih 20 godina dešava proces zatiranja sećanja na uspomene i vrednosti antifašističke borbe", navode u APV.
 
U ovoj partiji se pitaju kome je u interesu da se ovi postupci nastave. 
 
"Odluka o promeni naziva Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ doneta je na inicijativu nove uprave škole ishitreno i preuranjeno. Grad Subotica kao osnivač pritom nije realno sagledao njene dugoročne posledice, pogotovo u novonastalim okolnostima kad su u Srbiji i Vojvodini učestala i legalizovana osporavanja i omalovažavanja tekovina antifašizma", navodi se u saopštenju Akcije progresivne Vojvodine.
  • Gramzi - Bagins

    06.11.2021 16:58
    Pa, jasno je. Onima kojima je u interesu da bude Mihalj Kertes, Šandor Egereši ili Ištvan Pastor.
  • pajo patak

    06.11.2021 16:09
    a kakve veze ima
    Subotica sa neuropsihijatrijom u Србији ?
  • Ivan Markov

    06.11.2021 10:35
    Opatija, Labinska ulica 32
    Ne menja se brodu ime nikada. POceli ste ko Hrvati da u Puli menjate imena skola i to divizije koja je istjerala Talijanske fasiste iz Istre u kojoj sam isao osnovna skola 43 Istarske Divizije, zamenili su imena osnovne skole u Puli Bratstvo i Jedinstvo u Skola Veruda, ulice zamenili itd. Ne verujem u boga ali sve se vraca zlo koje kreirate na ovom svetu i valjda je vreme da udari jedan meteorit da sve zapali na par miliona Celzija posto ovo sto je ljudski stvor uradio nema u univerzumu. Fuj najveca sprdacina je da Koljinda hoce da izbaci partizane i oslobodilacki rat iz knjiga deci hahaha Hrvatska nije postojala u doba Austro-Ugarske niti je imala nikakvo more do Jugoslavije i Tita. Neka ga posteno raspodele svim bivsim republikama sa otocima zajedno. Jedino posteno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.