Istorija koju čuva OTP banka: Predstavljamo neke od najlepših istorijskih zgrada u Vojvodini

Arhitektura ne samo da definiše obrise grada, već i specifični duh njenih građana koji mogu da osete i posetioci, putnici, turisti.

Očuvane građevine raskošne arhitekture iz prošlih doba asociraju nas na "stara, dobra" vremena, istorijske događaje i legende utkane u njih. 

Namena ovih zgrada, njihova imena, vlasnici i posetioci vremenom se menjaju, ali važno je čuvati njihovu lepotu i istoriju. 

Drakslerova palata u Kikindi
 
Jedan od najreprezentativnijih objekata u Kikindi je Drakslerova palata, danas ekspozitura OTP banke, koja se nalazi pored Gradske kuće. Ovo velelepno zdanje podigao je oko 1894. godine Leopold Draksler Mlađi, jedan od najbogatijih Kikinđana svog vremena. 
 
Zanimljivo je znati da je Leopold Draksler bio začetnik uvođenja savremene tehnologije u obradi zemlje, a 1873. godine je na Svetskoj izložbi u Parizu dobio prvu nagradu za kvalitet pšenice. Palata je podignuta u stilu neobaroka, sa bogatom fasadom, nad kojom se nalazi bakarna kupola. Unutrašnjost  zgrade čine raskošno oslikani zidovi na kojima su predstavljene boginje pobede i mudrosti, reprezentativno stepeniše, mermerna balustrada sa kolonadom koju nadvisuju oslikani svodovi i plafoni. Dekoracija sprata Drakslerove palate gotovo je u potpunosti očuvana, dok se prizemlje menjalo kako se menjala namena zgrade.
 
Drakslerova palata čini deo kulturno – istorijske celine Kikinde i nalazi se pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica. 
 
Frišova palata u Vršcu
 
Brojne stare građevine raznovrsnih stilova, crkve i kulturne institucije čine Vršac našom značajnom turističkom destinacijom. Malo ko zna da je veličanstvenu spratnu kuću sa tornjem u centru Vršca, danas OTP banku u Dositejevoj 2, sagradio 1884. Aleksandar Lazarević. 
 
On i njegov brat Vasilije, prvi veliki župan Tamiške županije, bili su sinovi i naslednici Goluba Lazarevića za koga se ne zna sa sigurnošću da li je bio potomak glasovitog vojvode iz srpskog ustanka pop Luke, a ono što se zna jeste da je Golub imao bogatstvo, zemlju i imanja, i da je dobio titulu "plemeniti" koju su nasledili njegovi sinovi.
 
  
 
Oko 1895. godine tadašnja Palata Lazarevića prodata je trgovcima Hugu i njegovom sinu Gezi Frišu koji su od nje napravili robnu kuću. Sprat je služio za stanovanje. Od ovog vremena pa do današnjih dana, po njima se ova lepa građevina zove Frišova palata. 
 
U centru zbivanja – Grand hotel Majer i palata "Štedionica" u Novom Sadu
 
Trg slobode, centralni trg u Novom Sadu, svoje obrise dobija u 18. veku. Od svog nastanka bio je mesto održavanja značajnih događaja i manifestacija, a tako je i danas. Trg okružuju zgrade sa kraja 19. i početka 20. veka, među njima i dve značajne istorijske zgrade OTP banke. 
 
Na mestu današnje zgrade na Trgu slobode 5, u 18. veku je bila kafana "Kod Zelenog venca", stecište zanimljivih ljudi i značajnih gradskih dešavanja. Na temeljima ove kuće, 1893. godine Emerih Majer izgradio je luksuzni hotel u neobaroknom stilu koji je nazvao "Grand hotel Majer". Ubrzo ga je otkupio Lazar Dunđerski kada postaje mesto održavanja svečanosti, balova i različitih skupova. Kasnije, hotel je dobio ime „Sloboda“, pod kojim je radio do 1953. godine kada postaje Dom JNA, kako ga i danas stariji novosađani zovu. Ova velelepna građevina u neobaroknom stilu nezaobilazna je turistička destinacija za sve posetioce.
 
  
 
Odmah pored sedišta OTP banke na Trgu slobode 5 i takođe u njenom vlasništvu, Trg slobode 7, nalazi se dvospratna palata "Štedionice", izgrađena u stilu secesije, sa osnovom u obliku ćiriličnog slova "Г", 1904. godine po projektu Lipota Baumhorna, peštanskog arhitekte koji je projektovao i novosadsku Sinagogu. Izgrađena je na  temeljima nekadašnje kuće i u njenoj izgradnji se koristi armirana međuspratna konstrukcija, među prvima u gradu. U ovoj zgradi je jedno vreme bio smešten Filozofski fakultet, a osamdesetih godina prošlog veka ponovo postaje banka.
 
Ljubitelji fotografije, istorije, arhitekture i kulture, kroz izložbu "Naša banka u istorijskim zgradama" mogli su da uživaju u kvalitetnom sadržaju koji je predstavljen na 24 panoa. Ovom izložbom fotografija OTP banka želi da podseti ljude na istorijat velelepnih građevina u kojima posluje u Novom Sadu, Vršcu i Kikindi i da ih upozna sa pričama koje su utkane u njihovu prošlost. Izložba je realizovana u saradnji sa Color Media Communication i može se pogledati do 16. novembra na Trgu slobode u Novom Sadu.

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina