Sloga: Država da reaguje zbog oduzimanja pasoša vijetnamskim radnicima u Linglongu

Sindikat Sloga zatražio je od državnih organa i policije u Zrenjaninu da odmah obave kontrolu objekata gde borave strani radnici angažovani na izgradnji fabrike za preradu guma u tom gradu.
Sloga: Država da reaguje zbog oduzimanja pasoša vijetnamskim radnicima u Linglongu
Foto: 021.rs
Sindikat je ocenio da će, ako se to ne desi, država pružiti pomoć u "najmračnijoj trgovini ljudima i njihovoj radnoj eksploataciji".
"Svako na teritoriji Srbije ima pravo da uživa ljudska prava i slobode, a oduzimanjem pasoša vijetnamskim radnicima narušeno je pravo na njihovu slobodu kretanja i boravka, što nosi ozbiljne zakonske posledice... Ozbiljno se bojimo da bi izostanak dalje reakcije države i njenih institucija u zaštiti ovih radnika direktno ukazao na postojanje ozbiljne sumnje u organizovanu trgovinu ljudima i sprezi sa politikom, posebno što se sa kineskim investitorima sklapa sve više poslova po ugovorima koji za javnost neopravdano ostaju tajna", naveo je potpredsednik Sloge Pavle Heđeši.
 
Sindikat je ocenio da patnje vijetnamskih i kineskih radnika angažovanih na radovima na izgradnji kineske fabrike za preradu guma u Zrenjaninu zvuče kao "neverovatna horor priča" bez epiloga zbog čega je neophodno da se tim ljudima pomogne, da im se vrate pasoši i da im se omogući da odu u državu iz koje su došli.
 
"Ukoliko to poslodavac izbegava ili nije u mogućnosti, radnike odmah vratiti kući o trošku naše države, s obzirom da im je Srbija izdala boravišne vize, a poslodavca i onoga ko ih je u Srbiji radno angažovao zakonski sankcionisati", dodao je Heđeši.
 
Novinari Vojvođanskog israživačko-analitičkog centra (VOICE) nedavno su pisali da oko 750 Vijetnamaca i Kineza angažovanih u Zrenjaninu na izgradnji fabrike Linglong čekaju zimu u nehigijenskim uslovima, a da su im poslodavci iz Kine uzeli pasoše, zbog čega ne mogu da odu kući.
  • Milenković Goran

    15.11.2021 19:18
    Mafijaška država na kubik

    Je li ima neki mural sa likom Ratka Mladića u Zrenjaninu možda da se malo prebaci pažnja sa ovom trgovinom ljudima u organizaciji same države?Ako nema nacrtati ga i doći sa motkama.Red je malo i Zrenjaninci da se probude.Ako se ikada probude.Što se tiče mene neka spavaju.Spavati je lepo.Samo spavajte.I uživajte u spavanju.



  • Pićuka

    15.11.2021 16:48
    Živeo slobodarski narod Srbije! Naši komunisti nisu valjali ali kineski su druga priča. Srbi su poznati kao domaćini i gostoprimljivi. Malo se to promenilo.
  • Slobodan

    15.11.2021 12:24
    Sramota za Srbiju
    Najmanje sto bi vlast morala da uradi jeste da izvrsi inspekciju svih objekata koje koriste firme iz Kine za smestaj radnika, nasih i stranih, kao i da izvesti javnost o uslovima u kojima oni u tim firmama rade! Skandalozno je i uvredljivo kako se sa tim ljudima potupa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.