Astra i A11: Radnici iz Vijetnama na gradilištu "Linglonga" moguće žrtve trgovine ljudima

Radnike iz Vijetnama angažovane na gradilištu "Linglonga" posetili su predstavnici Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 i organizacije ASTRA koja se bori protiv trgovine ljudima.
U razgovoru sa radnicima, uz pomoć prevodioca, došli su do informacija koje ukazuju na mogućnost da su radnici iz Vijetnama žrtve trgovine ljudima i navode da 500 vijetnamskih radnika živi u barakama manjim od zatvorskih standarda, bez osnovnih uslova za život i bez ličnih dokumenata.
"Ono što je najvažnije, pasoši nisu sa njima, oni nemaju mogućnost da napuste zemlju i plaćaju penale ukoliko prekinu ugovor", ističe za N1 Danilo Ćurčić iz Inicijative A11.
 
"Ugovor je je zaključen na 12 meseci, ali se ne zna kada je početak ugovora, dakle ne postoji nigde datum kada je taj ugovor zaključen. Njihovo uključivanje u sindikalne ili druge aktivnosti koje bi imale za cilj da informišu bilo koga drugog kako izgleda rad, dovodi do raskida ugovora. Taj raskid ugovora podrazumeva da oni sami moraju da plate kartu za povratak u Vijetnam", objašnjava.
Nije jasno ni da li imaju prijavu boravka i radnu dozvolu. Jasno je, međutim, da su ugovori koje su potpisali sa kompanijom registrovanom u Srbiji, u suprotnosti sa srpskim Zakonom o radu – rade devet sati dnevno, a ako zakasne, ostaju bez dnevnice. I tako 26 dana u mesecu, ako propuste makar i jedan dan, ostaju bez plate za ceo mesec, prenosi N1.
 
"Radnici apsolutno nemaju nikakav kontakt ni sa kim. Oni nemaju nijednog menadžera, nikog zaduženog za njih ko bi u stvari mogao da rešava njihove probleme, niti imaju predstavnika kompanije koja je ovde sa njima zaključila ugovor", navodi Ćurčić.
 
"Oni su u Vijetnamu sa različitim kompanijama za najam radne snage, kako se zovu, zapravo zaključili ugovore, dali novac za dolazak u Srbiju da bi radili, dogovorili su jedne uslove koji apsolutno nisu ispoštovani, i u suštini sada nemaju kome da se obrate. Oni nemaju ni diplomatsko-konzularno predstavništvo u Srbiji. Oni, dakle, nemaju ovde čak ni diplomatsko-konzularnu zaštitu", dodaje.
 
Nemaju ni zdravstvenu zaštitu, a zdravlje im je ugroženo. Jedna od baraka smeštena je tik uz skladište opasnog otpada. Desetak metara dalje izlivaju se i fekalije, jer kanalizacije nema. Nemaju dovoljno zaštitne opreme za rad ni dovoljno hrane, pa sami uzgajaju živinu ili love divljač, zamkama postavljenim u atarima oko gradilišta Linglonga. Od kineskih menadžera tražili su da se vakcinišu protiv korona virusa – rečeno im je da kineskih vakcina nema dovoljno.
 
Sve što su zatekli, aktivisti organizacija Astra i A11 predstavili su na 16 stranica izveštaja, u kom iznose i više činjenica koje ukazuju na mogućnost da su radnici iz Vijetnama žrtve trgovine ljudima.
 
A11 i Astra uputlile su hitan zahtev nadležnima da reaguju – na listi institucija našla su se dva tužilaštava, dva ministarstava i više inspekcija, ali za sada nikakve reakcije nije bilo.
  • Br-Br-na baba

    16.11.2021 20:02
    Ja mislim, da vijetnamske radnike niko ne šutira na poslu. Makar meni nije rekao. Kinezi šutiranju naše inženjere.
  • aufiderzen

    16.11.2021 10:58
    9
    Nemaju zdravstvenu zaštitu, imaju improvizovanu "ambulantu". Jedna soba sa kutijom prve pomoći i par lekova. Gledao sam reportažu pre neki dan, zgrozio sam se kako je moguće da neko tako živi. Ako vlast i institucije ne reaguju, znači da i oni u tom učestvuju. U malo boljoj situaciji su radnici na brzoj pruzi.
  • 9

    16.11.2021 08:51
    Srbija
    zemlja zakona i pravde.
    Nego nigde ne čusmo koja je to "agencija"
    sklopila ugovor sa radnicima i oduzela im pasoše?
    Ko plaća kola hitne pomoći i lekarsku uslugu
    kada se povrede ili se to nekako skida sa naše grbače?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.