A 11: "Crni džipovi" onemogućavaju pristup vijetnamskim radnicima na gradilištu "Linglonga"

Onemogućen je pristup radnicima iz Vijetnama, koji su angažovani na gradilištu "Linglonga", saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11.

Ova inicijativa je prethodno zatražila reakciju nadležnih u slučaju vijetnamskih radnika, zaključivši da su im "ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život".

Ukazali su i na to da su radnici potencijalne žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije.

A 11 je danas objavila na Tviteru da je onemogućen pristup vijetnamskim radnicima, te da se pojavilo privatno obezbeđenje.
 
"'Crni džipovi' i puno nepoznatih lica koja ne žele da se predstave, sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima. Postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja", navela je Inicijativa.
 
Kako se dodaje, hitna reakcija nadležnih, vraćanje pasoša, uveravanja da je ljudima omogućeno slobodno kretanje i razgovor sa institucijama i organizacijama sa kojima oni žele da razgovaraju su neophodni već sad.
 
"Ponavljamo, njihovo izmeštanje iz nehumanih uslova i obezbeđivanje dostojanstvenog smeštaja moraju da budu prioritet institucija Republike Srbije", navode iz A 11.
 
Podsetimo, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 i Astra (Akcija protiv trgovine ljudima), podnele su zvaničnu prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i molbu za reakciju nadležnih organa Republičkom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, Kancelariji za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, PU Zrenjanin, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektoratu za rad, Inspekciji rada u Zrenjaninu, Ministarstvu zdravlja i Zaštitniku građana.
 
Ove organizacije su u saopštenju navele da su radnici u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a da ukoliko iz bilo kog razloga to ne mogu da ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. 
 
"Nakon dolaska u Srbiju, radnici su pasoše morali da predaju poslodavcu, jer im je rečeno da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju. Do momenta posete ove dve organizacije, odnosno juče, pasoši im nisu vraćeni. Iako su neki od njih uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije mogao zasigurno da potvrdi ovu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole", naveli su u A 11 i ASTRA.
  • Rile

    17.11.2021 21:33
    Užas.
  • 002211

    17.11.2021 13:16
    U redu je raditi.. ali i živeti, jbt.
  • Zikic

    16.11.2021 20:23
    SNS beli vuk
    snsvolje jos uvek operisu u crnim dzipovima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".