Pašalić: Radnici Linglonga se žalili na ishranu, tražili vijetnamskog kuvara

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je prethodnih dana nekoliko puta obišao vijetnamske radnike fabrike Linglong i da se oni nisu žalili na higijenu, već na ishranu.
Pašalić: Radnici Linglonga se žalili na ishranu, tražili vijetnamskog kuvara
Foto: Medija centar Beograd
"Nije u pitanju količina hrane, nisu bili zadovoljni našom hranom. Ne stoji da je bilo jedno jaje za doručak, stvar je u pripremi, osnovna primedba im je da se dovede vijetnamski kuvar, morali su sami da spremaju hranu", rekao je Pašalić za N1
Pašalić navodi da je u nehigijenskim barakama ostalo 89 radnika, koji ne žele preseljenje, dok su ostali u znatno boljem smeštaju.
 
"U stambenoj zgradi su, njih dvoje-troje u jednoj sobi. Bili smo na pet lokacija na koje su izmešteni. Jedan broj radnika ne želi da ode, njih 89, to su uslovi koji im odgovaraju, postoje pregovori da se i oni izmeste. Razgovarali smo sa velikim brojem njih, vijetnamski radnici uglavnom dolaze iz ruralnih sredina, gotovi nijedan ne govori engleski jezik, možda je izgubljeno u prevodu sa vijetnamskog na kineski pa sa kineskog na srspki jezik", rekao je.
Ističe da su radnici isplaćeni 700-800 dolara, za 26 radnih dana i objasnio šta je najveći problem.
 
"To su administrativne prepreke oko slanja dela zarade u Vijetnam. Oni su isplaćeni, stvar je samo slanja novca. Plata im je isplaćena, za prekovremeni rad i više. Plata u Vijetnamu je između 150-200 dolara", kazao je.
 
Pašalić navodi da po njegovom mišljenju nema elemenata trgovine ljudima i da je to bilo bitno da se utvrdi, ali da treba sačekati odluku Tužilaštva.
 
"Pasoši su bili u zgradi gde je direkcija, oni su dobili reverse. Svi pasoši su im vraćeni, kod njih su. Utvrđeno je da uslovi nisu dobri, ali nije tačno da je bez grejanja, ljudi su došli u junu, sada su tu električne grejalice. Videćemo da li su prekršeni zakoni, uputili smo dopis da nam odgovore na neka pitanja", rekao je Pašalić za N1.
 
Kaže da je sreo kineskog menadžera koji je pre nekoliko dana preprečio put ekipi N1 na izlasku sa industrijske zone Zrenjanin.
 
"Sa mnom se nije tako ponašao. Ako se tako ponašao, onda to spada u domen sankcionisanja po više osnova", rekao je zaštitinik građana.
  • Koga štitiš?

    26.11.2021 14:09
    Čak i nisu u LL
    Mnogo se ovaj pravi blesav! Ili ne zna šta je po propisu. Cela tzv Slobodna zona, kao verovatno i ostale vrvi od bezakonja, a on bio i video ono što Šizoje voli da čuje! Neću ti ovo zaboraviti.
  • Milan

    24.11.2021 16:47
    Šta!?!?
    Ovaj tu hoće da kaže da svetska političarka kao što je gospođa Viola Von Cramon laže? Ko je on da sme da protivreči njoj!?
    Svi smo videli svojim očima o čemu se radi? Ko je on da misli drugačije!? Kakve mi to likove plaćamo!?!?
  • zaštitnik

    24.11.2021 15:38
    građana?????
    Aha, kad bi se zahebavali, ovaj je zaštinik robovlasnika. I to najveći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina