Potpisano pismo o namerama o saradnji Vojvodine i Šandonga

Potpisano je pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje AP Vojvodine i kineske provincije Šandong.

Pismo o namerama su potpisali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguverner te provincije Đi Binčang.

Kako se navodi u saopštenju, dve strane će raditi na podsticanju institucija i privrednih društava u razvijanju međusobne komunikacije i saradnje u oblastima privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije, obrazovanja, zaštite životne sredine.

"Ovo je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje između AP Vojvodine i provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Odnosi Srbije i NR Kine razvijaju se u svim pravcima. Naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping zacrtali su planove koji se pre svega odnose na ekonomsku saradnju i razvoj, i mi na ovaj način dajemo doprinos njihovoj realizaciji", rekao je Mirović i dodao da je Srbija u svemu, posebno u razvoju ekonomskih odnosa, pouzdan partner i saveznik NR Kine.
 
On je istakao da Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a da o tome najbolje govori podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini. 
 
"Vojvodina je poljoprivredna regija, ali ujedno i centar savremenih industrijskih tehnologija. Očekujemo da ovim dokumentom ojačamo saradnju sa provincijom Šandong, produbimo odnose naše dve pokrajine, ali i da privučemo nove investicije u Vojvodinu", rekao je Mirović. 
 
Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo navela je ovom prilikom da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, ocenjujući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.
 
Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.
 
Danas je potpisan i Sporazum o bratimljenju Zrenjanina i grada Jentaj u provinciji Šandong, a potom je održan i onlajn sastanak o saradnji u oblasti poljoprivrede. 
 
Provincija Šandong se nalazi na istočnom priobalju Kine i jedina je kineska provincija sa više od 100 miliona stalno nastanjenog stanovništva, koje se u najvećem broju bavi poljoprivredom, vinarstvom i turizmom. 
  • 123

    12.12.2021 19:24
    Kineski jezik treba uvesti u skolski program, bice neophodno.
  • Novosađanka

    07.12.2021 15:21
    Lol
    Sanjari, Miroviću, još koji mesec
  • .

    07.12.2021 06:28
    Treba sarađivati.
    Ali zašto u poslednjih 10 godina samo sa Istokom?
    Grad NS samo štancuje gradove pobratime - Kina, Rusija, Belorusija, Egipat, Crna Gora i entitet tzv. "republika" srpska i u najboljem slučaju, Grčka.
    Šta je sa ranijim, tradicionalnim gradovima pobratimima: Modena, Dortmund, Norič?
    Sarađuje li se uopšte sa njima?
    Sarađuje li se sa bilo kime ili je ovo samo formalno, a saradnje nema?

    Možda je Istok ovom Režimu ideološki bizak i miliji, ali svrha bratimljenja gradova i regija nije da sarađuju oni koji su bliski i u dobrim odnosima, nego upravo suprotno - da se uspostavi saradnja između onih koji i nisu u najboljim odnosima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.