Meštanin Ravnog Sela na sudu dokazao da ne mora da plaća zagađenu vodu, sada je u novim problemima

Nakon što je na sudu dokazao da ne mora da plaća vodu za piće jer ista nije ispravna, Božidar Caričić i meštani Ravnog Sela kraj Vrbasa imaju nove probleme sa JKP "Komunalac".
Meštanin Ravnog Sela na sudu dokazao da ne mora da plaća zagađenu vodu, sada je u novim problemima
Foto: Pixabay

Vrhovni kasacioni sud je pre godinu dana dozvolio reviziju celog sudskog postupka u vezi sa vodom iz vodovodne mreže, a za koju je Caričić na sudu dokazao da sadrži kancerogeni arsen.

Reviziju je tražio JKP "Komunalac" iz Vrbasa putem advokata Nemanje Aleksića iz Novog Sada, a zbog "pogrešne primene materijalnog prava" i ujednačavanja sudske prakse. 

Caričić je odlučio da ne plaća vodu za piće iz mreže koju održava "Komunalac" jer voda već "na oko" nije izgledala ispravno. Kad je komunalno preduzeće pokušalo da naplati dugove putem izvršitelja, Caričić je uložio žalbu i ceo slučaj je otišao na sud.
 
Osnovni sud u Vrbasu je 2017. godine ukinuo rešenje izvršitelja i odbio tužbu "Komunalca", a Viši sud u Somboru je 2019. godine odbio žalbu preduzeća potvrdivši prvostepenu presudu. Međutim, revizija koju je tražilo preduzeće je usvojena i sve je vraćeno na prvi sudski stepen, koji treba da ustanovi da li je i za koje potrebe Caričić koristio vodu koju je odlučio da ne plaća.
 
Takođe, krajem oktobra ove godine Viši sud u Somboru doneo je novu presudu u tužbi koju je preduzeće podnelo protiv Caričića - dosuđeno je da ovaj meštanin Ravnog Sela treba da plati samo 10 odsto od ukupnog iznosa dugovanja koje, inače, iznosi oko 7.000 dinara.
 
Komunalni bojkot
 
Da je voda u Ravnom Selu neispravna meštani znaju već dugi niz godina. Da sadrži povećane doze arsena saznalo se, kaže Caričić za 021.rs, zvanično na sudu.
 
Božidar Caričić i drugi meštani Ravnog sela još uvek se bore za pravdu u koju veruju, a to je da ne treba da plaćaju vodu koja nije ispravna i da komunalno preduzeće mora da isporuči ispravnu vodu - to im je posao.
 
"Vodovodna mreža koju 'Komunalac' održava izgrađena je od naših para, od samodoprinosa i to još 1978. godine. Prema ugovoru koji oni ne priznaju iz nekih razloga, preduzeće je dužno da nam isporučuje zdravstvenu ispravnu vodu za piće, a ja sam prvi na sudu koji je dokazao da oni to ne čine. Još uvek pokušavaju da nas isključe sa mreže jer ja i moje komšije ne plaćamo taj račun i nećemo ga ni plaćati, barem ne u iznosima koje oni određuju budući da je sud sada rekao da ja platim 10 odsto. 'Komunalac' jednostavno ne sme na sud sa mnom i sve čine da to spreče jer znaju da gube, znaju šta nam rade. Sada traže neko odlaganje sudskog procesa da bi se konsultovali sa Ombudsmanom - šta pokušavaju, da se preko ombudsmana brane od građanina koji je dobio sud?", pita Caričić u izjavi za 021.rs.
 
On dodaje da ustanove i organi još uvek drže "zid ćutanja" o kvalitetu vode, a odgovornost prebacuje i na pokrajinsku sanitarnu inspekciju.
 
"Verujem da inspekcija redovno izveštava komunalno preduzeće o stanju vode, ali 'Komunalac' te informacije ne prenosi mesnoj zajednici. Ovo je sve jedan zločin prema građanima Vojvodine, niko ne reaguje, a trebalo je da se reaguje pre mnogo godina jer ko bi normalan svojoj deci kuvao supu i čajeve od te vode?", naglašava ovaj meštanin Ravnog Sela.
 
Zbog neplaćenog računa za vodu, bager je pre nekoliko dana sa mreže isključio Natašu Gajić i njenu porodicu. Ona je jedna od pokretača peticije za zdravu vodu koju je potpisalo 1.125 meštana sela i koja za 021.rs najavljuje da će definitivno tužiti "Komunalac".
 
"Na nekom dokumentu koji sam dobila, bez pečata i potpisa, piše da se isključujem zbog neplaćenog računa, a nije naveden čak ni iznos koji dugujem. Tužiću ih za otrovnu vodu koju nam isporučuju i stvarno mi nije jasno kako mogu da tvrde da je voda ispravna. Tužiću ih i za uznemiravanje moje dece koja su, kad su videla bager, pomislila da će da nam ruše kuću. Došlo je čak 12 radnika da nam isključuje vodu", navodi Nataša Gajić za naš portal.
 
Inače, aktivisti Ekološkog pokreta Temerin upravo su pomogli Nataši Gajić da se ponovo snabdeva vodom. Iskopali su bunar, kupili porodici hidropak, a ova građanka najavljuje da će odneti vodu na analizu kako bi dokazala da je voda koju građani samostalno "iskopaju" boljeg kvaliteta od one koju "komunalac" isporučuje.
 
 
"Komunalac": Cena vode za meštane sela je umanjena zbog kvaliteta
 
U JKP "Komunalac" iz Vrbasa kažu za 021.rs da je vrbaski vodovod deo kapitalnog projekta vodosnabdevanja pod nazivom "Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine", u saradnji s Nemačkom razvojnom bankom "KfW". Voda, navode, nije za piće od 2006. godine, kada su izgrađene eko česme u selima. 
 
"Ponuđeno i prihvaćeno kao najoptimalnije rešenje od strane konsultanta, kao i stručne službe, sastoji se u proširenju kapaciteta prerade i skladištenja vode za piće na izvorištu u Vrbasu, te povezivanje vodovodne mreže u naseljima opštine Vrbas sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu. Projekat se sastoji od izgradnje dva nova postrojenja za pripremu vode, ukupnog kapaciteta 100l/s, bušenja pet novih bunara na vodozahvatu u Vrbasu, rezervoarskog prostora u Vrbasu kapaciteta 1000 kubika i dodatnog u selima Savino Selo 300 metara kubnih, a u Kucuri rezervoar od 600 kubika i cevovoda Vrbas - Kucura – Savino – Selo i cevovoda koji povezuje vodovodne mreže naselja sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu, dužine 33 kilometra. Realizacijom ovog obimnog i kapitalnog projekta za Opštinu Vrbas obezbedilo bi se trajno i kvalitetno snabdevanje vodom za piće ovih naseljenih mesta vrbaske opštine, kao i dovoljne količine vode za grad Vrbas. Preko 90 odsto vodovodne mreže od Vrbasa do Kucure i Savinog Sela je završeno, a aplicirano je kod Fonda Republike Srbije za sredstva za izgradnju vodovodne mreže do Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela", navode u "Komunalcu".
 
Kažu da kvalitet vode u selima vrbaske opštine na mestima ne može da bude bolji zbog podzemne vode i žila koje prolaze ispod zemlje na ovom području.
 
"Tako da je uz pomoć stručnjaka koji se bave ovom oblašću iznađeno rešenje da se voda iz Vrbasa doprema u sva naseljena mesta, s obzirom na to da je voda u Vrbasu jedna od najkvalitetnijih voda u Vojvodini. Ovo je izuzetno skup projekat, ali uz JKP Komunalac zajedno sa Opštinom Vrbas, a uz pomoć Republike Srbije će se izboriti sa ovim problemom. S obzirom na to da voda u selima vrbaske opštine nije za piće od 2006. godine, pa do danas od kada ovaj problem postoji, preduzeće je smanjilo cenu vode za naseljena mesta za 30 odsto u odnosu na cenu u Vrbasu (gde je voda pijaća). Troškovi proizvodnje vode u Vrbasu i selima su isti, odnosno ta voda prolazi isti tretman, pa se mora i naplatiti od krajnjih korisnika. Svi koji koriste vodu dužni su da plate količinu potrošene vode, pa i u selima, s obzirom na to da se ona troši i sa ovakvim kvalitetom. Korisnici pristaju da takvu vodu koriste za svoje potrebe, a imaju i mogućnost (alternativu) da koriste vodu sa eko-česmi. Voda sa eko-česmi je potpuno besplatna, a troškove održavanja snosi Opština Vrbas. Dakle, ne postoje izuzeci, svi koji vodu potroše moraju i da plate", poručuju u preduzeću.
 
Na pitanje 021.rs da li preduzeće isključuje neplatiše, u preduzeću kažu da to redovno čine ukoliko računi nisu plaćeni, ali i iz drugih razloga i malverzacija (na primer, priključenje na mrežu 'na divlje'). Božidar Caričić, kažu u "Komunalcu", ima prava i obaveze isto i kao svaki drugi korisnik i nema nikakve privilegije.
 
"On je neko ko ne plaća komunalne usluge (račun je objedinjen za isporučenu vodu i odnošenje smeća) i zbog toga je pokušano njegovo isključenje sa vodovodne mreže. On nije zadužio komunalnu opremu, odnosno nema kantu za odnošenje smeća (rekao da mu ona ne treba) pa možemo samo pretpostaviti gde to smeće završi. Ravno Selo ima jednu od najvećih divljih deponija na teritoriji opštine Vrbas. Neko ko bojkotuje plaćanje usluga koje mu se pružaju, na šta je obavezan Odlukom o komunalnim delatnostima (svako domaćinstvo mora da zaduži kantu za smeće), svakako ima neki problem druge vrste. Preduzeće ima pravo i obavezu da svakoga ko ne plati komunalnu uslugu utuži, odnosno da bude pokrenut postupak izvršenja protiv takvih lica i da ga isključi sa vodovodne mreže. To pravo je ustanovljeno Zakonom o obavljanju komunalnih delatnosti. JKP Komunalac Vrbas sa vodovodne mreže isključuju samo one korisnike koji duži vremenski period ne plaćaju račune za isporučene komunalne usluge. Pre isključenja, oni koji imaju zaostali dug, više puta budu opomenuti da isti izmire", navode u preduzeću.
 
Dodaju da se ništa ne preduzima iz njihove samovolje, već zbog obaveze da naplate dugovanja za delatnost od opšteg interesa. 
 
"Neplaćanje komunalnih usluga dovodi u problem održivost čitavog sistema, distribuciju vode svim korisnicima, a napominjemo da većina (preko 90 odsto) stanovništva uredno plaća vodu. Takođe, ugrožena bi bila delatnost odnošenja smeća, kao i ostale delatnosti od opšteg interesa koje preduzeće obavlja. Zato je bitno da korisnik na vreme plati uslugu koju mu pružamo. Izuzeće ne postoji. Ne bi bilo ni korektno prema svima koji svoje obaveze redovno izmiruju. Božidar Caričić je više puta onemogućio kontrolu vodomera koji mu se nalazi u dvorišnoj šahti, a Odlukom o komunalnoj delatnosti je u obavezi da omogući pristup ovlašćenim licima da izvrše kontrolu i očitavanje vodomera. Znači da je i ovim postupkom, još prvi put, stečen uslov da se isključi sa vodovodne mreže. S obzirom da nije redovno plaćao pružene usluge, i na taj način se stekao uslov za isključenje. Kod njega postoji više osnova za isključenje. Pošto gospodin Caričić smatra da voda nije dobrog kvaliteta, ima opciju da je ne koristi. S obzirom na to da je koristi, on je mora i platiti. Ako nije platio, naravno da će prema njemu biti preduzete zakonske mere. Uostalom, kao i prema svakom drugom neplatiši (neredovnom platiši)", poručuju u JKP "Komunalac" iz Vrbasa.
 
Caričić za 021.rs kaže da dosta toga što je navelo preduzeće nije ni blizu istini. 
 
"Više puta ponovljena laž postaje istina", zaključuje on.
  • Ekolog

    12.12.2021 21:19
    Voda u Ravnom Selu
    Ovo je činjenica koju bi trebalo da sva ekološka udruženja u Srbiji osude i dodaju uz zahteve za zaštitu životne sredine, koji se ističu na protestima u vezi Rio Tinto. Ovo je katastrofa za Vojvodinu, Vojvodjani su trpeljivi, ali ova bahatost države je prevršila meru.
  • Zrenjaninac

    12.12.2021 19:49
    Šta nam rade
    I Zrenjaninska voda je puna arsena i olova. Miroljubivi Laloši plaćaju i ćute. Dokle, ne zna se. Zna se da su u Kleku (selu iz koga dolaze vladari Zrenjanina) od svakog domaćinstva izimali po 50-60.000 za izgradnju kanalizacije koju je -platila jedna evropska zemlja. Zato je i razumljivo što nam usred žitnice dovode najprljaviju kinesku gumarsku industriju, najveću nemačku farmu svinja, firme za jeftino motanje kablova...
  • Podbarac

    12.12.2021 15:55
    Lud Zbunjen Normalan
    Lud se pravi ova kancelarija koja zivi od ovih zanatskih radova cele ove bande od drzave.Zbunjen ova vlast koja ubija u pojam jer ne znaju zasto su tu na vlasti koja im je obaveza u ovom nenormalnom drustvu.Normalan je ovaj narod jer glumi normalnu situaciju pa nikako da ukapiraju sa kim imaju posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.