ZSF: Stanovnici srednjeg Banata plaćaju porez, a infrastruktura se gradi za potrebe Linglonga

Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) ukazuju da žitelji srednjobanatskih sela uredno plaćaju porez i pune budžet, a taj novac potom ide za potrebe kineske kompanije Linglong.
ZSF: Stanovnici srednjeg Banata plaćaju porez, a infrastruktura se gradi za potrebe Linglonga
Foto: 021.rs

Oni su podsetili da je zrenjaninski "Vodovod i kanalizacija" pre nekoliko dana saopštio da su uspešno završeni radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Jugoistok 2 i da su u toku radovi na izgradnji kišne kanalizacije.

ZSF ukazuje da se na toj lokaciji gradi gigantska fabrika guma kompanije Linglong iz Kine i da je sredstva u iznosu 448,2 miliona dinara obezbedila Vlada Srbije.
 
Naveli su da jedincu lokalne samouprave, pored grada Zrenjanina, čine i 23 naseljena mesta, od kojih samo sedam ima kanalizaciju ili je ona u izgradnji, a da u selima živi oko 40.000 stanovnika.
Podsetili su i da su tokom decembra u dva navrata stanovnici Tomaševca, Udzina, Botoša i Orlovata blokirali most preko Tamiša na kome je drumski saobraćaj zabranjen od marta 2020. zbog rekonstrukcije, ali da njime i dalje saobraćaju vozovi. Naveli su i da je zbog toga 20.000 stanovnika okolnih sela odsečeno od sveta, ali da se republički i drugi nivoi vlasti nisu angažovali na rešavanju tog problema jer su im prioritet potrebe Linlonga.
 
"Ovi podaci, mnogo više nego planski dokumenti, pokazuje kako je primarni cilj izgradnja infrastrukture koja je neophodna privatnim kompanijama, mahom stranim, a ne domaćem stnovništu. Žitelji srednjobanatskih sela uredno plaćaju porez i pune republički i gradski budžet, a taj novac potom se opredeljuje za potrebe kineske kompanije Linglong", naveli su iz ZSF.
 
Istakli su i da ovih dana učesnicima nedavnih blokada puteva u Zrenjaninu stižu prekršajne prijave zbog ometanja saobraćaja, ali da nije poznato da li su prijave podnete i protiv menadžera kineskih kompanija koji su ometali rad novinara i nasilnički se ponašali u saobraćaju.
  • Bojan

    27.12.2021 16:35
    @Станко

    Tako ti je to kad istripujete da ste "snalažljivi i domišljati" jer zidate kuće u vikendaškom naselju.
  • Jelena

    27.12.2021 07:15
    kriminal
    Ovaj stvarno odluci da nas potruje i iskoreni i to od nasih para !
  • Станко

    27.12.2021 06:21
    Јој
    Плаћамо и ми на Ванстолу порез, па немамо ни воду, ни канализацију, ни пут, а струјни инфраструктуру смо сами направили и одузела нам држава.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".