VIDEO: Banatski poljoprivrednici održali protest upozorenja zbog skupog goriva i đubriva

Nezadovoljni visokim cenama đubriva i goriva poljoprivrednici iz srednjeg Banata organizovali su danas potestnu vožnju u kojoj je bilo šezdesetak traktora.
VIDEO: Banatski poljoprivrednici održali protest upozorenja zbog skupog goriva i đubriva
Foto: 021.rs (arhiva)
Ukazali su i da su nezadovoljni što su subvencije za biljnu proizvodnju minimalne, a od nadležnih su zatražili vraćanje subvencija po hektaru za površine do 100 hektara i regresirano gorivo u količini od 60 litara po hektaru.
Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut kazao je novinarima da je današnji protest zapravo protest upozorenja i ukazao da će ih sledećeg puta u koloni biti još više.
Istakao je da je tona uree 1.000 evra i da je poljoprivrednici neće kupiti niti bacati jer ne mogu da plate toliko visoku cenu ni đubriva ni goriva, a da su to inputi koji ih sprečavaju da počnu proizvodnju prolećnih kultura i da nastave proizvodnju pšenice.
 
"Imamo totalnu nebrigu Ministarstva poljoprivrede i nemar prema poljoprivrednoj politici. Danas smo čuli da je resorno ministarstvo ponudilo povoljniju cenu mineralnog đubriva samo u Braničevskom okrugu, gde su izašli sa cenom đubriva od 750 evra po toni. To je zamazivanje očiju i time pokušavaju da razbiju naše jedinstvo", rekao je Kleut.
 
 
Rekao je da se danas protestuje u Zrenjaninu, a da protestuje i deo poljoprivrednika u Požarevcu koji ne pripadaju Braničevskom okrugu i da se sutra protestima priključuju Šabac i Ruma.
 
Kazao je i da poljoprivrednici u Srbiji u odnosu na kolege iz okolnih zemalja jedini nemaju subvencije po hektaru.
 
"To smo imali, ali nam ih je država pre 10 godina preko noći ukinula jednom uredbom. I to i regresirano gorivo", naveo je on.
  • Sale

    13.02.2022 09:42
    Paor
    Koji mentoli sve ne pišu komentare ,smeta im zemlja na putu ,nemogu da lete ,a tek svetlo ,hmmm ,a dali se pitaju šta jedu za doručak ,ručak itd,itd .....
  • Bojan

    12.02.2022 17:51
    ...
    Ja sam mislio da su banatski paori u protestu odavno.
    Jer banatski paori svakodnevno u špicu izlaze traktorima i poljoprivrednim mašinama na magistralne puteve gde im nije mesto, banatski paori na te iste puteve istresaju tone blata jer neće da očiste gume pre izlaska na put, banatski paori su preorali atarske puteve kojima bi trebalo da voze, banatski paori na traktore kače reflektore kako bi bolje videli noću, a kojima onda zaslepljuju sve koji im dolaze u susret.
  • Građanin Kejn

    12.02.2022 15:08
    Nije mi jasno
    Nije mi jasno zašto ovi poljoprivrednici protestuju. Ok, razumem da su nezadovoljni, ali zašto protest protiv države? Da li, možda, misle da država određuje cene goriva i đubriva? Ili, možda, misle da država trewba da utiče na te cene? Te cene, ipak, određuje tržište, dakle, ponuda i potražnja a ne država i ona sa tim nikakve veze nema! Šta bi oni hteli, da im država plati i gorivo i đubrivo i seme, pa još i da im otkupi proizvod po visokoj otkupnoj ceni? Znači, ono, da ne uložimo ništa u proizvodnju, da skupo prodamo pa da uživamo u čistom profitu, i to sve o teretu države, a? E, pa, no pasaran! Ako država i bude spremna da im plati proizvodnju onda će proizvod morati da predaju maltene gratis!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".