Savez poljoprivrednika: Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste

Savez udruženja poljoprivrednika Banata doneo je odluku da obustavi proteste zbog neispunjenih zahteva Vlade Srbije do okončanja izbora, rekao je predsednik tog saveza Dragan Kleut.
Savez poljoprivrednika: Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste
Foto: Pixabay

On je rekao da je odluka doneta u konsultaciji sa drugim udruženjima u Srbiji koja nisu zadovoljna ponudom države da im jednokratno pomogne isplatom uvećanih subvencija po hektaru sa 4.000 na 8.000 dinara.

"Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste dok se ne završe izbori i sa zahtevima ćemo izaći pred novu Vladu Srbije", rekao je Kleut.

On je pozvao poljoprivrednike da izađu na izbore i glasaju "imajući u vidu svoju sudbinu".
 
Poljoprivrednici su tražili isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, ukidanje akcize na gorivio kako bi se smanjila njegova cena, isplatu zaostalih dugova po osnovu sadašnjih subvencija i kontrolu uvoza mleka u prahu i mesa.
 
Kleut je rekao da ponuda države o jednokratnoj pomoći od 4.000 dinara po hektaru ne bi stabilizovala proizvodnju ni u ovoj godini, a još manje bi uticala da se ona održi u istom obimu narednih godina.
 
Dodao je da je 100 kilograma mineralnog đubriva prošle godine koštalo 4.000 dinara, a da sada za duplo veći iznos može da se kupi samo 65 kilograma, što pokazuje koliko su porasli troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji.
 
"Od pet zahteva Vladi Srbije ponuđeno je samo ispunjenje jednog, jednokratno povećanje subvencija, a to nije rešenje već tražimo sistemsko uređenje te finansijske podrške. Za zahtev o isplati dugova po osnovu neisplaćenih subvencija dobili smo samo obećanje da će biti isplaćene sredinom marta", rekao je Kleut.
 
Istakao je da je netačna tvrdnja ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se ne uvozi mleko u prahu jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da su uvezene ogromne količine, a slična je situacija i sa uvozom mesa.
 
Kleut je rekao da su poljoprivrednici izuzetno nezadovoljni i činjenicom da je odbijen i zahtev za ukidanjem akcize na gorivo kako bi moglo da pojeftini, čime bi se smanjili i troškovi poljoprivredne proizvodnje.
  • Slaki

    08.09.2022 19:52
    U Srbiji je jedino resenje spakovati kofere i otici,jer dok ja cekam bolje dane i nadam se prodje mi život
  • Asani Dzevat

    05.03.2022 19:01
    Subvencie
    Pa sramota kada cene goriva i dzubriva otisla u nebu poljoprivrednici cime da spremamo za prolecnu setvu ,12000 hilade bilo po ha,sada je 4000 hilade cim ovi dosli na vlast,umesto da poveca subvencije oni umanjuli,teski dani pred nama za agrar,ova vlast ne razume ili
    nece da razume seljaka,sramota
  • Pićuka

    04.03.2022 16:52
    Nekada se pričalo da možemo da hranimo pola Evrope a sada se bojimo da ćemo ostati gladni. Ne mogu da se jedu auto kablovi i gume. Maksimalni razvoj poloprivrede, maksimalni razvoj prehrambene prerađivačke industrije. Hrana će uvek trebati. Niko sada ne razmišlja da kupi gume za auto, svi se polomiše za hranu. Da li grešim da smo glupi kada se za to ne zalažemo. Ima posla i prerađivačkoj industriji hrane kao i u motanju kablova ali bi od hrane imali veće koristi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.