Počinju vanredne ribočuvarske kontrole širom Vojvodine, na terenu "air boat" i noćne kamere

Ribočuvari "Vojvodinašuma" imaće veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja kojima upravlja i to do kraja juna ove godine.

Kontrole će obuhvatiti period zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata (do 31. maja), kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna 2022. godine.

Kako poručuju u preduzeću, fokus vanrednih akcija ribočuvarske službe u vreme zabrane stajaćih mrežarskih i samolovnih alata i mresta ribe biće delovi Ribarskih područja Bačka, Banat i Srem, kao i vrlo rigorozne kontrole privrednih i rekreativnih ribolovaca na RP Gornje Podunavlje i RP Labudovo okno.

Kod rekreativnih ribolovca kontrolisaće se broj štapova koji se koristi za pecanje (najviše je dozvoljeno tri), ulov ribe ispod mere (za svaku vrstu plemenite ribe je propisana dužina), maksimalni dozvoljeni dnevni ulov (najviše pet kilograma plemenite ribe).
 
Naglasak će ove godine biti na evidenciji ulova ribara.
 
"Privredni ribari će se strogo kontrolisati u korišćenju vrste i broja alata, a u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda u doba mresta najznačajnijih ribljih vrsta. Vanrednim kontrolama ribarskih područja učestvovaće kompletna ribočuvarska služba JP 'Vojvodinašume', 23 ribočuvara sa 11 čamaca, dva glisera i po prvi put na našim rekama koristiće se air-boat", najavljuje ovo vodoprivredno preduzeće.
 
U pitanju je "Zviždan", prvo takvo amfibijsko plovno sredstvo u Srbiji, koje će se koristiti za kontrolu rečnih razliva i plavnih zaleđa Dunava i
Save koja su do sada bila nedostupna zbog niskog vodostaja, konvencionalnim patrolnim čamcima ribočuvarske službe.
 
"Sledeća novina su sonari montirani na pramac patrolnih čamaca i koriste se za pronalaženje potopljenih mreža i drugih nedozvoljenih ribarskih alata. Od ove godine počinjemo sa korišćenjem savremene opreme za noćno osmatranje, termovizijske kamere koje će služiti za lakše uočavanje prikrivenih lica i plovila u nedozvoljenim radnjama tokom noći i u uslovima smanjene vidiljivosti na rekama Dunavu, Savi i Studvi", navodi se u saopštenju "Vojvodinašuma".
 
Inače, ribočuvari će od danas kontrolisati više od 40 kilometara glavnog toka Dunava, kao i levu i desnu stranu obale od Smederevske ade do ušća reke Nere u Dunav.
  • Dobri

    09.04.2022 21:12
    Moze jos
    Ju ju ju kako se krade riba! Zloo
  • Petar

    06.04.2022 02:25
    Pokrenuti peticiju za zabranu sportskog i rekretivnog ribolova iz camca!
  • lily

    02.04.2022 16:46
    @marko

    Begej i Tisa su pod zastitom RSV-a i Rezervata prirode Zrenjanin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina