UZNEMIRUJUĆI FOTO: Otrovano skoro 20 životinja na oranici na kojoj je pronađen leš orla krstaša

Ukupno 19 leševa različitih ptica i sisara pronađeno je u okolini Kikinde, nakon što je otkriveno da je jedinka orla krstaša otrovana na jednoj od oranica.
Pokrajinska i republička inspekcija, ornitolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policija, aktivisti mađarske organizacije BirdLife Hungary i naše Društvo za zaštitu i proučavanje prirode Srbije juče su na terenu u vanrednom inspekcijskog nadzoru pronašli pravi pomor životinjskog sveta.

U nadzor su se uputili nakon saznanja Društva da je otrovan oraš krstaš, strogo zaštićena ptica koja krasi nacionalni grb Srbije i koja je ugrožena vrsta. U inspekcijski nadzor se ide i danas, navode za 021.rs u Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

Direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kaže za 021.rs da su na prostoru od nekoliko kvadratnih kilometara pronađeni i leševi u vidu mamaca - meso, uključujući namazane fazane. Ekipe su otkrile šest mrtvih eja močvarica, pomenutog orla krstaša, sedam gačaca, jednu čavku, dve lisice, jednog šakala, kao i jednu lasicu, koja se sada prvi put pronalazi otrovana u ovim uslovima i u ovom slučaju.
 
"Ono što nas najviše zabrinjava je da je reč o lokaciji koja je vazdušnom linijom svega četiri kilometra udaljena od Specijalnog rezervata prirode 'Pašnjaci velike droplje'. Ovaj rezervat nam je posebno značajan jer na njemu živi jedina preostala populacija velikih droplji u Srbiji, ali se tu gnezde i orlovi krstaši. Mi strahujemo da ovo što je otkriveno juče nije sve što je tamo otrovano, ali je sada sigurno da je reč o organizovanom trovanju. Počinioci su očigledno obilazili veće područje i sistematično trovali živi svet", navodi Ružić.
 
 
Uslediće analize na prikupljenim leševima, a ekipe i danas idu na teren, kaže za 021.rs načelnik pokrajinske inspekcije Nemanja Ivanović. Tek nakon analiza, kaže Ivanović, biće jasnija slika. 
Inače, ministar policije Aleksandar Vulin u martu je obelodanio da je MUP formirao Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine. Primarna aktivnost ove jedinice unutar MUP-a biće, rekao je Vulin, borba protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i okolinu.
 
Rekao je i da će "svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje prirode, svako zagađivanje" biti sankcionisano i kažnjeno.
  • Hunter

    13.04.2022 20:55
    Krajnji neprofesionalizam, gospodin Ruzic bi trebao kao veterinar, da zna da se uzrok smrti potvrdjuje analizom i obdukcijom, jer su mediji i gospodin Ruzic neodgovorno pre 30 dana objavili da su ptice ,,pobijene'' na kraju potvrdjeno i analizom i superanalizom da je bio virus avijarne influence!!!
  • xqt

    13.04.2022 18:43
    Ulog je veliki
    Još jedan dokaz koliko je u svakom trenutku važna zaštita životne sredine, a ne samo u ovakvim, ekstremnim slučajevima.
  • Zebra

    13.04.2022 18:24
    Zemlja gde svako moze da radi šta hoće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.