Novo masovno trovanje ptica: Leševi orla, mišara, eje močvarice i gavrana u blizini Bačkog Petrovca

Samo nekoliko dana nakon masovnog trovanja životinja kod Kikinde, otkriveno je još jedno masovno trovanje ptica i to u blizini Bačkog Petrovca.

Trovanja su otkrili stručnjaci i aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pronađeni su leševi orla belorepana, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

U Društvu podsećaju na neverovatnu štetu koja nastaje po životnu sredinu zbog uginuća ovih vrsta. Podsećaju i da u poslednje vreme ima mnogo više ovakvih, poražavajućih novosti iz sveta ptica nego što ima pozitivnih dešavanja.
 
"Izvinjavamo se pticama što u ljudskim zajednicama žive zli, podmukli, neprosvećeni. Umorni smo od slanja apela i prijava, od pozivanja institucija i vršenja pritiska na njih da najbolje moguće urade posao ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a nakon toga i zakonom predviđenu kaznu. Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati", navodi se u postu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na društvenim mrežama ove organizacije.
 
Nedavno je 021.rs pisao o masovnom trovanju na oranici kraj Kikinde, gde je prvobitno otkriven leš strogo zaštićenog orla krstaša, a potom i još 18 leševa mnogih otrovanih životinja.
  • Krkislav

    20.04.2022 20:49
    @D. zakon
    Naravno, ali zato analiza uzorka otrova iz uginulih zivotinja i analiza uzorka iz zemljista mogu vrlo lako da ukazu sa cije je njive dosao otrov....Kao sto i jedna kamera koja snima ulaz moze lako da pokaze ko je bio zlocinac u zgradi. U pitanju je vrlo bazicna upotreba savremene tehnologije, potrebna je samo volja/obraz.
    A kad se sazna ko je otrov kupio, onda ce se saznati i ko ga prodao i da li je uopste smeo da ga prodaje itd.
    Ako je drzavi stalo da zastiti zivi svet (u to racunam i ljude na prvom mestu) i makar simbolicno pokaze da postoji svest i briga - mora da okonca ovakve stvari. Brzo i brutalno, bez empatije prema trovacima.
  • Обсервер

    20.04.2022 12:09
    Анализа
    Жао ми је због овога шта се дешава у природи, можда је ово само врх леденог брега, па страдају и друге животиње и рибе. Међутим, молим да нам се прикажу анализе угинућа птица претходног догађаја, када је цела екипа изашла на терен и узела узорке.
  • Deki

    20.04.2022 11:53
    Istraziti okolne njive i parcele, naci gde je otrov, kazniti vlasnika i to je to. I ovi poljoprivrednici su otkacili skroz, prskaju svasta po njivama, to svet ne moze povatati koju hemiju koriste... gledam ovih dana jedan vinograd u blizini Sr.Karlovaca... pa to je strasno, svakih 2 dana druga hemija se prska po biljci, a o totalu i ostalim hemijama za suzbijanje korova ni da ne pricamo... Boze me sacuvaj!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina