VOICE: Deponija u Staroj Pazovi ekološka crna tačka pored autoputa

Deponija smeća u Staroj Pazovi nalazi se svega 300 metara od autoputa Novi Sad-Beograd.
VOICE: Deponija u Staroj Pazovi ekološka crna tačka pored autoputa
Foto: 021 (ilustracija)

Deponija često gori i više od dve decenije se svakodnevno dimi, predstavlja ekološku crnu tačku, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"To je samo jedan u nizu pokazatelja da, i pored brojnih – što nacionalnih, što regionalnih i lokalnih programa i strategija o upravljanju otpadom donetih u ovom veku, situacija u Srbiji izgleda beznadežno", navodi VOICE.

U članku se navodi da je u 2020. godini svega 19 odsto komunalnog otpada odloženo na regionalne sanitarne deponije, dok je sve ostalo završilo na nesanitarnim i divljim deponijama.
 
"Nesanitarna a opštinska deponija jeste i ona u Staroj Pazovi, čija je problematičnost jedna od najvidljivijih u Srbiji… Nisu retke situacije i kada gori, a autoput pokriju oblaci dima koji ne samo da šire smrad, nego i ugrožavaju saobraćaj na tom veoma frekventnom putnom pravcu", piše VOICE.
 
U toj opštini komunalni otpad proizvodi oko 65.000 ljudi plus četiri industrijske zone, a JKP Čistoća sav taj otpad, bez primarne separacije, odlaže na pomenutu centralnu deponiju "Rupov salaš", koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu.
 
Deponija je izgrađena krajem osamdesetih godina prošlog veka, uz planirano korišćenje od 10 godina. Staropazovačka deponija 15 godina kanije tinja i dalje, svakodnevno.
 
Ni požari velikih razmera nisu retki. Samo u poslednje četiri godine bilo ih je pet. Uz to, teren na kome je deponija locirana odlikuje se dobrom propustljivošću vode. Ni dan-danas na deponiji ne postoji nikakav sistem zaštite životne sredine od zagađenja.
Kao izvori rizika na deponiji, u programu poslovanja JKP Čistoća se navode oslobađanje deponijskog gasa, kontaminacija podzemnih voda procednim vodama iz tela deponije, širenje neprijatnih mirisa, umnožavanje štetočina, pre svega glodara i ptica, i raznošenje lakog otpada usled jakog vetra.
 
"Otpad se odlaže bez prethodne obrade, nisu instalirani degazatori za otplinjavanje, otpad nije izolovan od prodiranja atmosferske vode, veći deo otpada se ne prekriva inertnim materijalom", piše u programu.
  • Miki

    01.05.2022 06:50
    Joj joj joj, koliko je ovaj Dejan nepismen. Ljudi, ovo zabrinjava. Zasto jadnice komentarises nesto kad si nepismen!!!
  • :/

    01.05.2022 02:53
    -
    Makar je ta deponija 300 metara od autoputa.
    Novosadska je na samom autoputu.
  • msm

    30.04.2022 23:35
    a ova nasa novosadska na klisi , takodje pored autoputa, je kao bolja....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina