Demostat: Srbija pregovara sa japanskom kompanijom o izgradnji fabrike u Inđiji

Vlada Srbije vodi intenzivne pregovore sa čelnicima jedne velike japanske automobilske kompanije o izgradnji njenog proizvodnog pogona u Srbiji, preneo je sajt Demostata.
Demostat: Srbija pregovara sa japanskom kompanijom o izgradnji fabrike u Inđiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nadležni u Srbiji, kako je navedeno, japanskom partneru nude da fabriku izgradi u Inđiji kao jednoj od potencijalnih lokacija.

Nadležni u Inđiji već pripremaju zemljište koje je namenjeno kompaniji iz automobilske industrije. Na sednici Skupštine opštine, održanoj 11. aprila, trebalo je da se glasa o izmeni Prostornog plana opštine, ali je taj predlog povučen na zahtev predlagača.

Predsednik te opštine Vladimir Gak obrazložio je razlog povlačenja predloga zahtevom potencijalnog investitora da u Prostorni plan budu unete detaljne informacije. 
 
Prema onome što je navedeno u pismu o namerama, potencijalni investitor bi trebalo da uloži milijardu evra i zbog toga će poljoprivredno zemljište u toj opštini biti prevedeno u građevinsko.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem aprila da Srbija pregovara sa "dva fantastična" proizvođača automobila.
 
"Ono što automobilske kompanije motiviše za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih vozila u određenoj zemlji je dostupnost sirovinske baze za baterije, ali i subvencije, poput onih koje dobija italijanski Fijat u Kragujevcu", rekao je sagovornik Demostata.
 
U Privrednoj komori Srbije su rekli da nemaju saznanja sa kojim se kompanijama vode pregovori, a iz Vlade Srbije nije stigao odgovor do objavljivanja teksta.
  • Miloš V.

    14.05.2022 20:30
    Nada...
    "...Srbija pregovara sa japanskom kompanijom o izgradnji fabrike u Inđiji.."
    - Iskreno se nadam da će i ona biti izgradjena na najplodnijoj zemlji. Kao Ling-Long kod Zrenjanina...
  • Paor

    14.05.2022 10:29
    @O
    Kolonije ili klonje? :D
  • Pawlle

    13.05.2022 23:04
    Najvece zagadjenje u proteklih 12 god je av ,nikako da spere

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".