Subotica: U samom centru grada planirana dvanaestospratnica, zaštitari se protive

Uz Otvoreni univerzitet, jednu od najviših građevina u Subotici, u planu je izgradnja kule gotovo identične visine, od 12 spratova.
Izdavanje lokacijskih uslova kompaniji SMB Gradnja, koja je plac nekadašnjeg betonskog skeleta kupila od Grada Subotica, podelilo je institucije, a po pitanju izgradnje podeljeni su i političari u vlasti, pokazalo je istraživanje Magločistača.
 
Dok se Međuopštinski i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture protive ovakvim gabaritima, bazirajući takav stav na svom tumačenju planova, Sekretarijat za građevinarstvo subotičke Gradske uprave i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje poručuju da aktuelna planska dokumentacija tako nešto ipak – dozvoljava.
Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, stoji iza stava dve lokalne institucije, dok je predsednik Skupštine grada Balint Pastor protiv izgradnje ovakvog objekta, ali nema instrumente da tako nešto spreči.
 
Pravnici tumače da je poslednja onog ko izdaje dozvolu, a to je Sekretarijat za građevinarstvo, čija tumačenja su identična tumačenju nadležne Pokrajinske urbanističke inspekcije.
Dok se u političkom životu Subotice često insistira na očuvanju kulturne baštine grada, uz poruke da višespratnicama nije mesto u centru, stvaraju se uslovi za podizanje upravo jedne takve zgrade.
 
Sekretarijat za građevinarstvo Gradske uprave izdao je početkom godine lokacijske uslove za izgradnju poslovno-stambene zgrade u strogom centru grada, na prostoru nekadašnjeg betonskog skeleta pored zgrade Otvorenog univerziteta, suprotno uslovima koje je investitoru prethodno izdao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici, koje je potvrdio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.
 
Buduća višespratnica, koju će da gradi SMB Gradnja iz Subotice, nalazi se u okviru gradskog jezgra, koje je utvrđeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja za Republiku Srbiju.
 
Sekretarijat za građevinarstvo odbacio stručno mišljenje institucija
 
Sekretarijat za građevinarstvo Gradske uprave Grada Subotice izdao je 10. januara ove godine kompaniji SMB Gradnja lokacijske uslove za izgradnju poslovno-stambene zgrade, ignorišući stručno mišljenje i uslove koje je prethodno izdao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici (MZZSK).
 
Kako je navedeno u dokumentaciji Sekretarijata, lokacijski uslovi su izdati na osnovu Plana detaljne regulacije centra grada Subotice – Zona I, i njegovih izmena iz 2018. godine, a ovi uslovi su osnov za izradu projekta za građevinsku dozvolu. Lokacijski uslovi važe dve godine od dana izdavanja ili do isteka važenja građevinske dozvole izdate u skladu sa ovim uslovima.
 
Prema planu, predmetna parcela se nalazi u delu koji je namenjen za zonu komercijalno–poslovnih sadržaja, navodi se u dokumentaciji i dodaje da se "unutar predmetne zone osim komercijalno-poslovnih objekata, dozvoljava izgradnja i poslovno-stambenih objekata“.
 
"Poslovni prostor planiran je od prvog do šestog sprata, dok su od sedme do dvanaeste etaže planirane kao stambene. Planirana je izgradnja ukupno 22 stambene jedinice i ukupno 6898,00 m2 korisne površine poslovnih prostorija, dok je potreban broj parking mesta 120, pa je predviđena izgradnja podzemne garaže za vozila na dva nivoa", stoji u dokumentu.
 
RZZSK i Sekretarijat različito tumače PDR i druge planove
 
Sekretarijat za građevinarstvo za Magločistač tvrdi da "u potpunosti poštuje važeće planske dokumente i da se prema njima izdaju upravni akti".
 
Međutim, sa njihovim tumačenjem važećeg PDR-a ne slažu se u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, a po njihovom mišljenju Sekretarijat za građevinarstvo ne samo da nije poštovao važeći PDR, već i druge, više planske dokumente.
"Predmetni Lokacijski uslovi su morali biti izdati uz poštovanje više važećih planskih dokumenata kojima je definisano uređenje Zone I gradskog jezgra i njegove izmene (2010, 2011, 2018), Prostorni plan grada Subotice (2012) i Generalni Urbanistički Plan Subotica Palić 2030 (2018) – što nije realizovano", smatraju u RZZSK.
 
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je u dopisu Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u avgustu 2021. godine, naveo da izgradnja objekata na predmetnoj parceli "može imati samo poslovno-komercijalnu namenu kako je predviđeno u Izmenama PDR-a Zone I za blok D, a da zauzeće parcele objektom, parking-mestima i prilaznim stazama može biti maksimalno 80 odsto jer se na parceli najmanje 20 odsto moraju nalaziti zelene površine". Takav stav deli i MZZSK.
 
Međutim, Sekretarijat u lokacijskim uslovima navodi da se na predmetnoj parceli može graditi poslovno-stambeni objekat.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Ivo

    01.06.2022 06:04
    Ma da
    Ja ne znam dokle će ljudi da stoje po strani,gledaju,ćute i prave se ludi i ne zainteresovani za sve ovo što se radi po pitanju nicanja zgrada po Subotici na sve strane ko kako hoće i ko da više para.Kao u poker partiji nekolicine lovatora za stolom.Ako je to prosperitet za našu decu koja se zavlače u stanove i blenu u ekrane svojih kompjutera i izgledaju kao vanzemaljci onda nemam više šta da kažem,sve je suvišno.Idite samo malo dalje na periferije Subotice da vidite šta je tamo.Putevi za jedan auto,vodovoda nema,kanalizacije takođe,ulice neurbanizovane neke bez asfalta a gde je prosperitet te dece???
  • Razum

    30.05.2022 20:36
    Mito i korupcija na delu. Samo gledajte.
  • Djavo

    30.05.2022 17:39
    Ne navijam ni za koga.Ta zgrada je obican krs,ruinirana,ko je bio tamo zna na cega to lici.Ipak je bolje napraviti nesto lepo,da to lici na grad a ne na stari stalu.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina