FOTO: Na Horgošu sprečeno da se iz Srbije iznese 12 antiknih violina, najstarija ima 150 godina

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, u nedelju 5. juna sprečili pokušaj da zemlju napusti 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine.
Ovaj pokušaj krijumčarenja otkriven je u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin mađarske nacionalnosti. 
Na pitanje carinika upućeno vozaču i putnicima kombija koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt, da li imaju nešto da prijave, svi su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz.
 
On je carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, zbog čega je usledio detaljan pregled. 
 
Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci. 
 
 
Naime, u torbi prepunoj violina našlo se i tri instrumenta iz 1872, 1936 i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku "Les Fits de J. Tournier Paris".
 
S obzirom da je reč o specifičnoj robi, nije bilo moguće na licu mesta utvrditi vrednost, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja. 
  • Alex

    06.06.2022 16:39
    propade.....
    propade biznis, sverc violina.
  • nulled

    06.06.2022 15:29
    @cluffas
    Za muzicare postoji ATA karnet...
  • cluffas

    06.06.2022 13:42
    Sta je problematicno prevoziti stare izraubovane violine?

    Ovo prvi put cujem da je zabranjeno?

    Mozda salju za neki orkestar.
    Ja sam cuo da Novak kada ide na neki turnir nosi i po 10 reketa on sam. A ovde ako svira neki orkestar eto ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina