FOTO Banaćani ljuti: Plaćamo poreze, zaslužujemo bar ispravne puteve i vodu za piće

Banaćani skupljaju potpise građana nezadovoljnih odnosom države prema tom kraju, a u okviru inicijative "Banat je u pravu".

Inicijativa je nestranačka i ima više organizatora, ali je potekla od Svetlane Kozić, ekonomistkinje iz Kikinde koja je u mandatu 2016 - 2020. bila poslanica u Skupštini Vojvodine i predsednica opozicione poslaničke grupe.

Kao razlozi za nezadovoljstvo navodi se više tačaka - brojne nepravde nanete stanovnicima Banata poslednjih decenija, među kojima se ističu zanemarivanje cele oblasti vidljivo kroz stanje puteva i pruga i nedostatak vode za piće u skoro svim naseljima.

"Na ove glavne mogli bi se nadodati i brojni ekološki problemi, kao i stanje u zdravstvu, obrazovanju, ali za sada se tema apela drži u okvirima prve tri banatske muke. Banaćani imaju nameru da vrše pritisak u javnosti, a očekuju da će vremenom postići ozbiljniji i odgovorniji odnos nadležnih ka uslovima života tamo. U planu su razgovori sa građanima na ulici, nastavak prikupljanja potpisa, javni skupovi u formi tribina i diskusija, kao i proširenje broja opština/gradova u kojima inicijativa deluje", poručuju u ovoj inicijativi.
 
 
Banat je, navode inicijatori javnog protesta, nekada bio vrlo bitan deo Srbije i Vojvodine, saobraćajno čvorište ovog dela Evrope, "a sada je teška periferija bez osnovnih uslova za pravi ekonomski razvoj".
 
"Banaćani potpisnici apela smatraju da plaćaju poreze i sve druge namete državi i da zaslužuju bar ispravne puteve, pruge i vodu za piće. Nastupaju pod nazivom Banat je u pravu, naglašavajući time da imaju pravo da za novac uplaćen državi traže pristojan život", poručuju inicijatori, grupa aktivista iz Kikinde.
 
Potpisi se sakupljaju u nekoliko gradova i opština s namerom da se glas proširi što više. Inicijativa trenutno deluje u Kikindi, Čoki i Novom Kneževcu, a tokom leta se očekuje da im se pridruži i srednji Banat.
  • je

    22.06.2022 21:34
    Juzni Banat
    Juzni Banat, centar i leglo naprednjaka, procentualno najvise glasova u Srbiji.Kad toliko vole SNS neka budu strpljivi , zasto se bune i prave probleme svojima?...Da je srece, da im sledeca vlast zatvori izvore do kraja, prekopa drumove i dovede josh pet kineskih fabrika prljave industrije--Juznobanacani zasluzuju sve najgore ,a svakako ne zasluzuju plodnu zemlju na kojoj se nalaze....
  • Lala

    22.06.2022 10:15
    Banat nazalost pocinje sve vise da lici na obicnu vukojebinu i pripizdinu,zahvaljujuci dugogodisnjoj devastaciji i totalnom zapostavljanju .Ovo sa fabrikom guma je samo primer kako se uzurpira poljoprivredno zemljiste i dovodi zagadjivac u sredinu koja godinama nema ni vodu za pice.
  • Miki

    21.06.2022 14:07
    Koliko mi je poznato pruge idu u staro gvozdje..Uzalud trosite energiju, izbori su prosli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina