"Premium chicken" otišao u stečaj, firma u dugovima, radnici na cedilu

Sudija Privrednog suda u Subotici zakazala je za 30. jun prvo poverilačko ročište u slučaju stečaja nad preduzećem "Premium chicken", koje je do pre nekoliko meseci poslovalo u Žitištu.
"Premium chicken" otišao u stečaj, firma u dugovima, radnici na cedilu
Foto: Pixabay

Nadležan je subotički sud jer je, nakon što je početkom godine obustavljena proizvodnja u žitištanskim pogonima, kao sedište preduzeća naveden Đurđin, selo na području grada Subotice, piše portal Zrenjaninski.

Stečaj u firmi "Premium chicken" je otvoren pre mesec dana na predlog firme "L-Plast-Bags" iz Niške Banje. Za stečajnog upravnika je postavljen Milan Miščević.

Već u startu Miščević je izjavio da preduzeće nema imovinu, jer je ona u međuvremenu prebačena na tri firme i da su ostali samo dugovi.
 
"On je naveo da je situacija dosta loša. Firma osim potraživanja nema ništa drugo, a imovina je prebačena na tri firme. Nema materijalne imovine iz koje bi se mogla podmiriti dugovanja. Stečajni upravnik smatra da nema uslova za reorganizaciju, a da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka, navodi se u obrazloženju odluke o uvođenju stečaja.
 
Koliki su ukupni dugovi ove propale firme za preradu živinskog mesa utvrdiće se na ispitnom ročištu, koje je zakazano za 27. oktobar. Za sada se zna da je račun "Premium chickena" blokiran na iznos od preko 810 miliona dinara.
 
"Zna se da je u pogonima u Žitištu, pre nego što su počeli problemi, bilo zaposleno oko 150 radnika. Teško je utvrditi za koliko su plata i ostalih prinadležnosti uskraćeni. Otpuštanja je, naime, bilo u nekoliko navrata, a neki su i sami odlazili. U kontaktu smo sa stečajnim upravnikom koji je skeptičan što se tiče namirivanja zaposlenih. Najverovatnije će bivši radnici morati da ono što im pripada ostvare iz Fonda solidarnosti", kaže za portal zrenjaninski.com poverenik Samostalnog sindikata za opštinu Žitište Duško Polovina.
 
U sindikatu očekuju da će u narednom periodu vlasnik "Premium chickena" odrediti ko će i na kom mestu bivšim zaposlenima predati dokumentaciju neophodnu za ostvarivanje prava iz Fonda solidarnosti.
 
"Mi ćemo aktivno učestvovati u ovom procesu. Obaveštavaćemo bivše zaposlene o svemu što je potrebno kako bi ostvarili svoja prava", ističe Polovina.
 
"Premium chicken" je u stopostotnom vlasništvu Nišlije Miloša Radojevića, odnosno njegove firme "Biftek". Kada je pre nekoliko godina preuzeo pogone bivšeg "Agroživa" u Žitištu, novi vlasnik je govorio o velikim planovima za ovo preduzeće. Planovi su bili da se osavremeni proizvodnja, da se proširi mreža kooperanata i poveća broj maloprodajnih objekata. U planu je bio i razvoj tržišta kako u zemlji tako i u inostranstvu.
  • mufa

    06.07.2022 00:18
    SUBOTICA PREŠLA NA PETLIĆE
    U Subotici se sve zna, ko šta radi, ko za koga radi, ko i koliko zaradjuje, pilići su odavno nestali iz Subotice, sada imamo petliće koji kočoperno i poltronski skakuću. Umislili da su bitni, važni, da nešto znaju, ali kad se pogledaju u ogledalo vidi se da su samo jadni petlići bez ijedne reference za izvoz, odnosno uzgoj.
  • ŽEKS

    29.06.2022 09:38
    Mafija, kao i sve u ovoj državi
  • Jovan

    28.06.2022 12:17
    Hteli smo kapitalizam i dobili smo ga. U kapitalizmu je to normalno poslovi se premeštaju, zatvaraju, radnici se otpuštaju traže nove poslodvce... Socijalizam nam je bio loš i dosadan glasali smo za dinamične konjukturne tokove kapitalizma. Imamo šta smo hteli ne mogu sada radnici iz Kragujevca, Žitišta ili bilo gde da se žale na stanje u kom su se našli. Glasali smo za kapitalizam još od 90-ih godina prošlog veka a glasamo i danas. Sve partije na izborima u Srbiji su stranke desnog centra sa kapitalizmom kao temeljnom ideologijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.