Vijetnamski radnici o robovskom položaju u Linglongu: Radili za 25.000 dinara, nemaju ni za hranu

Više od 50 vijetnamskih radnika na gradilištu fabrike Linglong nadomak Zrenjanina stupilo je u štrajk.
Kako su posvedočili za N1, plate im nisu isplaćene već dva meseca i žive u gladi i siromaštvu. Oni su bez novca i to nekoliko dana pred povratka u Vijetnam.
Kako javlja reporterka N1, radnici koji su stupili u štrajk nisu ni odlazili u fabriku, odnosno na gradilište, već su ostali u zgradi koja se nalazi nadomak gradilišta Linglonga.
Kada je ekipa ove televizije došla do zgrade u kojoj su smešteni radnici Linglonga, radnik privatnog obezbeđenja im je najpre rekao da spakuju kameru, a kada su to odbili, insistirao je da ni u kom slučaju ne snimaju zgradu. Potom im je čovek azijskog porekla, po čijem se šlemu i odeći pretpostavlja da je jedan od kineskih menadžera, prišao veoma blizu i snimao ekipu N1.
 
Kako je rekao jedan od vijetnamskih radnika u zgradi u kojoj se nalaze prisutni su i pripadnici obezbeđenja kineske fabrike, koji ih, kako je on naveo, "prate u stopu".
 
Kako je rečeno vijetnamskim radnicima, plan je da do 5. jula svi budu vraćeni u Vijetnam.
 
Menadžment fabrike se do sada nije oglašavao povodom ovog problema, iako je N1 još juče poslao pitanja nadležnima u Linglongu. Oni su kao nadležne u ovom slučaju označili firmu koja je podizvođač radova. Pitanja su poslata i njima, ali odgovora još nema.
 
U međuvremenu je reagovala organizacija Zrenjaninski socijalni forum, koja je i ranije skupljala pomoć za vijetnamske radnike. Predstavnica ove organizacije Tara Rukeci rekla je da je juče odneta pomoć radnicima iz Vijetnama, kao i da su tom prilikom radnici ispričali da su u veoma teškim uslovima.
 
"Ispričali su nam da je njihova eksploatacija samo utihnula, i da nemaju novac zbog kojeg su se i zaposlili u ovoj fabrici. Mnogi od njih ne znaju šta da rade kada se vrate u Vijetnam. Nemaju da pokriju dugove, jer oni agenciji plaćaju enormne sume da bi došli ovde", kaže Rukeci.
 
Dodaje da su oni u našoj zemlji držani u "robovskom položaju", kao i da su njima i plate koje su isplaćene - značajno umanjene.
 
"Na kraju su dobijali neke smešne cifre sa kojima nisu mogli da pokriju ni hranu, i dovijali su se da prežive", ističe Rukeci.
 
Na osnovu platnih listi u koje je reporterka N1 imala uvid, plate ovih radnika su se kretale između 25.000 i 35.000 dinara.
 
Prema rečima sagovornice N1, kompanija je primoravala neke od radnika da uzmu slobodne dane, da bi im nakon toga ukidali deo zarade.
 
Rukeci je dodala i da radnici nisu imali zdravstveno osiguranje, kao i da su se sami snalazili kako bi se lečili. Napominje i da u Linglongu postoje dve grupe vijetnamskih radnika. Oni kojima plate kasne, i oni kojima se sve redovno isplaćuje.
 
"U samom startu nam je bilo jasno da je cilj bio da se razbije solidarnost između vijetnamskih radnika, i da se ne ponovi situacija iz novembra, da im 500 ljudi stupi u štrajk", zaključila je Rukeci.
  • ovi

    29.06.2022 11:31
    ljudi
    rade , za razliku od zgubidana hahahah
  • Kula

    28.06.2022 19:35
    Vijetnam braćo
    Pa vi ne znate gde ste došli :)
  • Mojsije

    28.06.2022 16:20
    Ju ju
    Ovo nije mogucee. Pa mi smo ekonomski tigar!!!! Pitajte Vucica. Isto ce Vam reci! Ha ha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".