Od 16. do 22. jula na Paliću više od 130 filmova

Na 29. Festivalu evropskog filma Palić, koji će biti održan od 16. do 22. jula, tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova.
U pitanju su filmovi iz svih krajeva Evrope u 15 različitih selekcija i programskih celina, rečeno je danas na konferenciji za novinare.
Festival će otvoriti film "Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša" reditelja Andreasa Dresena, a zatvoriće ga film "Rez" Mišela Azanavisijuisa.
Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, bioskopi Eurosinema, Abazija i Lifka.
 
Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović rekao je da im "program ovogodišnjeg festivala služi na ponos" i da su fokusi tradicionalno na novi mađarski film i ukrajinski film.     
 
Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg festivala čini 12 evropskih ostvarenja.
 
Na programu će pored filmova "Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša" i "Rez", biti i filmovi "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, "Ne" Ditriha Brugemana, "Nežno" Lasla Čuja i Ane Nemeš, "Rimini" Ulriha Zajdla, "Lepe devedesete" Lorenca Di Amika De Karvalja, "Muka mi je od sebe" Kristofera Borglija, "Devojački film" Ali Hapasalo, "Magnetna rezonanca " Kristijana Munđiua, "Blizu" Lukasa Donta i "Pušenje izaziva kašalj" Kventina Dupijea.
 
U takmičarskoj selekciji programa "Paralele i sudari" biće prikazani filmovi "Tiha zemlja" Agnješke Voščinske, "Glupaci" Tomaša Vasilevskog, "Granice ljubavi" Tomaša Vinskog, "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija, "Igrani film o životu" Dovil Šarutit, "Anadolski leopard" Emrea Kajisa, "Bioskop Sabaja" Orita Fouksa Rotema, "Vlažni pesak" Elene Naveriani, "Izbrisati Franka" Gabora Fabricijusa i "Ujak" Davida Kapaca i Andrije Mardešića.
 
Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da je dobitnik ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, a u kategoriji inostranih stvaralaca reditelj Mišel Azanavisijus.
 
Dobitnik regionalne nagrade "Aleksandar Lifka" je glumac iz Hrvatske Igor Galo. Predsednik Saveta festivala i dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" Dušan Kovačević je zahvalio na, kako je rekao, značajnoj nagradi.
 
"Svi koji su dobili tu nagradu predstavljaju najznačajnije ljude u istoriji evropskog i svetskog filma", rekao je Kovačević i izdvojio dobitnice nagrade Milenu Dravić i Miru Banjac.
 
Izvršni producent festivala Ilija Tatić rekao je da će u okviru festivala biti organizovane stručne radionice, predavanja, izložbe, koncerti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".