Kod Zrenjanina će se graditi Hram Svetog Save

Drvarska ulica u naselju Mužlja kod Zrenjanina biće mesto na kome će se graditi Hram Svetog Save.
Kod Zrenjanina će se graditi Hram Svetog Save
Foto: 021.rs
Ekapija piše da će se hram nalaziti na uglu sa Ulicom Ruđera Boškovića. Parcela je površine 2.350 m2. Osim same crkve, čija će bruto površina biti 252,62 m2, u drugoj fazi radova planirana je i gradnja parohijskog doma od 250 m2.
Crkva će se graditi sa propratnim sadržajima (ograda, česma, nadstrešnica, mesto za paljenje sveća), a planirano je i parterno uređenje (prilazne staze, platoi, zelene površine i parking prostor). U drugoj fazi gradiće se parohijski dom sa uređenjem zelenih površina, okolnih staza i kolski prilaz sa parking mestima sa potrebe parohijskog doma.
Verski objekat je lociran na sredini građevinske parcele, i orijentisan je u smeru istok-zapad, skladu sa pravilima za ovakve objekte. Ulaz u crkvu će biti sa zapadne strane. Radi funkcionalnosti, formiran je sporedni oltarski ulaz sa jugoistočne strane.
 
Crkva je površine 119,40 m2, i osnove oblika trikonhosa. Ulaznu partiju karakteriše dekorativna plastika, naglašavajući njen značaj. Na zapadnoj fasadi u niši levo i desno od ulaza uklesani su likovi Svetog Save kome je crkva i lik Svetog Simeona. Istočna apsida ukrašena je klesanim kamenom sa likom Svete Bogorodice.
 
Zvonik, kao najviši kubus, je na visini od 14,70m (bez krsta).
 
Vertikalna komunikacija, koja povezuje galeriju i prizemlje, je preko stepeništa u priprati.
 
U prvoj fazi predviđeno je da se parcela ograniči ogradom, pola zidanom a pola trasparentnom, da se urede prilazne staze, posadi zelenilo i da se poploča plato. Uz crkvu su potrebni i mesto za paljenje sveća, koje je izmešteno napolje, česma, i nadstrešnica (venjak), kao mesto za susret vernika i kratki predah.
 
U planu je osam parking mesta - pet uz trotoar i tri na parceli.
 
Investitor je Eparhija banatska, Crkvena opština Zrenjanin, a projektant Rad projekt iz Lukićeva.
  • Deda Joca

    19.07.2022 17:33
    Pomozi bože
    Gospode, ni sam ne znaš koliko pravoslavnih vernika ima ovde u Srbiji, u Banatu! Pa još malo pa će svaki kvart imati koliko kockarnica toliko i crkava.... a vrtića nema, a škola nema, a DECE NEMA! Ko će se moliti u tim crkvama? Oni što jednom godišnje dođu na urlaub?
  • Žedni Zrenjaninac

    16.07.2022 13:10
    Zrenjanin grad iluzija
    Zrenjanin je grad iluzija, bez vode, a uskoro i bez vazduha. U svakoj mesnoj zajednici se gradi crkva, gase se ambulante, u vrtićima nema mesta, a škole prepune. Grad je decijama bez vode, a o svom trošku daje 400 miliona da se kineskom gigantu izgradi vodovod. Fabrici vode nisu dali da radi za džabe, a sada za 18 miliona evra daju Arapima da nešto pomognu. Regionalna bolnica se gradi već 40 godina, gradska jezera takođe, vodotoranj je bez vode, na ulice nije izašao ni jedan jedini kamion cisterna sa vodom za piće čak ni u najtoplijim danima, most bez reke je postao spomenik koji propada... Vodena mafija i vrhuška koja vlada regionom, na čelu sa Regionalnim Isusom, ćute, trljaju ruke i trpaju pare u svoje džepove od sve siromašnijeg naroda.
  • Milan

    16.07.2022 08:07
    Ortodoksna glupost pa 21.je vek,a mi gradimo crkve utopijske objekte,verovatno da tu mogu vlastodršci dobro da profitiraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.