Kovačević: Nagrada "Aleksandar Lifka" je simbol Palića i vrhunac nagrade u kinematografiji kod nas

Scenarista i reditelj Dušan Kovačević izjavio je da nagrada "Aleksandar Lifka", koja mu je uručena, predstavlja simbol Festivala na Paliću i "vrhunac nagrade u kinematografiji kod nas".

Kovačević je rekao da mu je izuzetna čast što je dobio nagradu za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, posebno kada se sagleda spisak ranijih dobitnika.

"Ljudi koji su je pre mene dobili su imena koja su ugradila svoj radni vek u istoriju srpskog, jugoslovenskog i evropskog filma", naglasio je. Prisetivši se da je 1973. godine stvorio svoj prvi film na akademiji kao diplomski rad na odseku za scenario, Kovačević je rekao da je kao mladić radio nešto ne znajući da će danas biti živ.

"Pedeset godina je u to doba bio futurizam o kakvom se nije moglo ni sanjati. Mogu vam reći da je lepo biti živ s obzirom na moje drage kolege koje su poslednjih godina napustile svet", rekao je sineasta.
 
Osvrnuvši se na prvu dobitnicu "Lifke", glumicu Milenu Dravić, naveo je da je posedovala "beskrajan dar, mogla je da igra sve i dramu i komediju".
 
"Kad se neko rodi za nešto onda mu to lepo stoji", ocenio je Kovačević.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, Kovačević je ocenio da danas prisustvujemo "velikoj ekspanziji i produkciji svega i svačega".
 
"Pre svega mislim na televiziju koja će pojesti jako darovite ljude. Televizija je mašinerija za uništavanje dara i onaj koga televizija zavede, jer preko noći postajete popularni, ne vidi kako troši godine", naveo je Kovačević.
 
Prema njegovim rečima, filmovi sedamdesetih i osamdesetih su bili pripremani jako dugo, rađeni su vrlo precizno "tako da nije čudo da imate filmove sa reprezentativnom plejadom glumaca sa prostora bivše Jugoslavije".
 
Festival je svečano otvoren u subotu, a takmičarski program "Paralele i sudari" počeo je u nedelju, u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijom filma "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina