Žigmanov: Naš ulazak u Vladu smanjio bi tenzije između Beograda i Zagreba

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je da je ta stranka ozbiljno shvatila mogućnost da predstavnici hrvatske zajednice učestvuju u vlasti u Srbiji.
Ocenio je da bi to dovelo do smirivanja tenzija između Beograda i Zagreba.
 
Žigmanov je u intervjuu za "Blic" naveo da je ta stranka spremna da razgovara o učešću u vlasti, ali da o tome još nije bilo konkretnijih razgovora, kao i da o njihovom eventualnom učešću u vladi treba da odluče oni koji su pobedili na izborima.

"Hoćemo biti učesnici u politikama koje će voditi Srbiju u evropske integracije, osnaživati vladavinu prava, pridonositi radu nezavisnih institucija, omogućiti integrisanje pripadnika hrvatske zajednice u srpsko društvo na ravnopravniji način, imati pozitivni pristup normalizaciji i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa", kazao je Žigmanov.

Naveo je da je ta stranka posebno zainteresovana za nastavak rešavanja otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji, od njihove integracije u srpsko društvo, do izgradnje pozitivnih politika priznanja, koje se odnose na "izlazak državnih struktura iz podrške izgradnji tzv. bunjevačke nacije".
 
Na pitanje za koja ministarstva su zainteresovani i gde bi njihov doprinos bio najveći, Žigmanov navodi da još uvek nije bilo konkretnih razgovora o tome, ali da su najviše zainteresovani za ona koja se tiču kulture, obrazovanja, ljudskih i manjinskih prava, te poljoprivrede, ekologije i evropskih integracija.
 
Žigmanov ističe da bi ta stranka ulaskom u vladu doprinela smanjenju tenzija na relaciji Srbija- Hrvatska i navodi da problemi u odnosima dve zemlje sežu daleko u prošlost - od prilika u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji i posledicama ratova 90-ih.
 
"Od najosetljivijeg pitanja potrage za nestalima i odnosa prema učinjenim zločinima, preko granica i sukcesija, pa do društvenog položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj", kaže Žigmanov.
 
Na pitanje da li bi češće međusobne posete rukovodstava dve zemlje dovele do relaksacija odnosa i da li je realno da hrvatski zvaničnici uskoro dođu u Beograd ili da Vučić ode u Zagreb, Žigmanov ističe da posete državnog vrha nisu garancija za napredovanje u odnosima, te da nije realno da se takvi susreti uskoro realizuju.
 
"Svakako bi Hrvatima u Srbiji to bilo od velike važnosti, jer bi veliki teret nelagoda i nametnuta krivnja koje podnose zbog, često ekstremnih negativnih sadržaja u javnosti, bio znatno smanjen", zaključio je Žigmanov.
  • Marko

    20.08.2022 19:03
    SRB-CRO
    Sadašnja premijerka Srbije je Hrvatica, pa su opet loši odnosi između srpskih i hrvatskih političara...
  • Dr Milanče Mitovski

    16.08.2022 07:16
    Nastavak
    ♣ Према руској традицији, у кући чији праг прва пређе мачка живеће се срећно. У нашем предузећу изгледа ушао ђаво.
    ♣ Када влада усвоји ребаланс буџета, пензионери ће јести сваки други дан.
    ♣ Уместо “Утиска недеље” увести емисију “Жалост недеље”.
    ♣ Да би неко био политичар, довољно је да има занат. Најбоље онај најстарији.
    ♣ Живот код нас није без мана. То је само голи живот.
    ♣ Смеће из мог предузећа се одвози и службеним аутомобилима. Срећом, изабрали су са затамњеним стаклима.
    ♣ Никада није сит. Увек пуни себе.
    ♣ Равнотежа: Све је мање умних, а све више малоумних.
    ♣ Боље је да он бира речи. Већ кад они немогу њега.
    ♣ Биро рада ми је као мајка. Када напуних две године преста да ме доји.
    ♣ Животиње су боља од људе. Скоро и да не знају за мито и корупцију.
    ♣ Постали смо астрономи. Стално попуњавамо црне рупе.
    ♣ Нисам директору ни до колена. Он ми је до гуше.
    ♣ Он образа нема. Бадава и главу чува.
    ♣ Политичари трпе притисак споља. Народ изнутра.
  • Trtoš

    15.08.2022 23:16
    Bio si poslanik na listi DS-a i bio potpuno neprimetan u delovanju u Skupštini. Udruživanje sa Čankom je dobar potez, biće para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".