Rebalans povećava pokrajinski budžet za skoro šest milijardi dinara

Pokrajinska vlada je usvojila predlog rebalansa kojim se vojvođanski budžet povećava za skoro šest milijardi dinara, na ukupno 95,16 milijardi.
Rebalans povećava pokrajinski budžet za skoro šest milijardi dinara
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno nakon sednice, do rebalansa budžeta je došlo najvećim delom zbog povećanja prihoda od poreza na dobit, što je oko 5,3 milijarde dinara.
 
Vojvođanska vlada navodi da će se sredstva u najvećem delu, oko 4,8 milijardi, usmeriti za kapitalni deo budžeta, za završetak važnih investicionih zahvata koji su u toku, kao i za nove projekte.
Dve velike investicije u vodoprivredi obezbediće tehničke mogućnosti za snabdevanje vodom poljoprivrednih površina u okviru dva sistema za navodnjavanje na više od 20.000 hektara.
 
Za te namene predviđeno je 1,13 milijardi dinara, kao i 143,4 miliona dinara za vodosnabdevanje u šest lokalnih samouprava: Bečej, Bačka Topola, Subotica, Inđija, Senta i Novi Sad.
 
Za rekonstrukciju starog objekta Kamenice 1, u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici, nabavku linearnog akceleratora za Institut za onkologiju i za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Vojvodini, predloženo je 1,3 milijarde dinara.
Opredeljeno je 800 miliona dinara za održavanje saobraćajnica na teritoriji Novog Sada, kao i 170 miliona dinara za završetak rekonstrukcije lokalnog puta Stapar–Sivac.
 
Sredstva u iznosu od 534 miliona dinara namenjena su za tehničko-tehnološko opremanje Radio-televizije Vojvodine što će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih iz starog objekta u novoizgrađeni objekat na Mišeluku.
 
Za završetak jednog od dugogodišnjih projekata – rekonstrukciju i dogradnju Narodnog pozorišta u Subotici – planirana su sredstva u iznosu od 274 miliona dinara.
 
Iako je prvobitno bilo predviđeno zaduženje od 450 miliona dinara kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekte unapređenja energetske efikasnosti u objektima javne namene u Vojvodini, u ovoj godini to neće biti učinjeno, pošto još nije zaključen ugovor sa EBRD, a finansijski potencijal pokrajinskog budžeta omogućava da se realizacija projekta energetske efikasnosti započne iz sopstvenih sredstava.
 
Vojvođanska vlada je navela i da su rebalansom obuhvaćena i ulaganja u domove kulture, osnovne i srednje škole.
  • NSCitizen

    17.08.2022 21:45
    Ko ovde laže
    Ispada odjednom da su građani i privreda odjednom počeli masovno da plaćaju porez na dobit.Kako je to moguće kada ekonomski rast opada a privreda ima sve manju dobit.Biće da ponovo radi štamparija u Topčideru i da je Bata dobio nalog da poveća tiraž jer treba namiriti obećano i kupiti glasove penzionera i paora.Ali štampanje para bez pokrića znači samo jedno-inflaciju a ona je već sada oko 20%.Dakle narode biće sve više para ali sve manje kupovne moći.U prevodu za istu količinu novca moći ćete da kupiti sve manje robe bez obzira što će vam plate i penzije porasti a predsednik se bude hvalio da smo ekonomski tigar.Pa jesmo,ali od (toalet) papira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.