Radnici već tri dana protestuju protiv Linglonga

Oko 200 radnika firme "Alfa tehniks" iz Svilajnca treći dan zaredom blokiraju ulaze na gradilište kompanije Linglong u Zrenjaninu.
Najavili su da će tu ostati dok im kineski partner ne isplati celokupno potraživanje za isporučene delove i opremu.
Direktor Alfa tehniksa Dragoljub Radulović rekao je FoNetu da im Linglong, odnosno njegov glavni izvođač radova "China energy group", duguje gotovo godinu i po dana 5,5 miliona evra, što se katastrofalno odražava na finansijsku situaciju u firmi.
"Mi smo za to vreme pokušavali da nedostatak tog novca nadomestimo iz drugih projekata, ali to više ne uspevamo. Sav priliv nam odlazi na otplatu kredita i račune za struju, tako da od juna ne isplaćujemo plate zaposlenima", rekao je Radulović.
 
On je naglasio da je "Alfa tehniks" ispunio sve svoje obaveze u pogledu kvantiteta, kvaliteta i rokova, ali da uprkos tome kineski partner mesecima izbegava da im isplati opremu i konstrukcije koje je preuzeo.
 
"Isporučili smo im 1.775 tona proizvoda, a 1.600 tona smo zadržali u našem magacinu, i prekinuli smo proizvodnju za još 600 tona, dok ne naplatimo ono što smo isporučili", rekao je Radulović.
 
Dodao je da Alfa tehniks ima sve argumente da svoja prava ostvari na sudu, ali da bi po njegovom mišljenju "sudski proces potrajao bar četiri, pet godina", i da oni tada ne bi postojali.
 
"Zbog toga smo se odlučili da zaposleni zajedno sa rukovodiocima i sa mnom kao direktorom blokiraju gradilište dok ne isplate celokupan dug, i nemamo nameru da se do tada pomeramo odavde", kazao je Radulović.
 
Firma "Alfa tehniks" iz Svilajnca koja konstruiše i proizvodi procesnu opremu, specijalne alate, transportne sisteme i brojne druge proizvode iz oblasti metalske industrije, 80 odsto proizvodnje plasira na inostranom tržištu. 
  • Lane

    01.09.2022 21:30
    Da li radnici znaju koliko skupo su placena ta radna mesta na kojima rade? Koliko je drzava Srbija platila da bi oni imali gde da privredjuju i zaradjuju hleb za svoje porodice. I ovo je zahvalnost za sve dobro koje im je ucinjeno? Sramota je ovako se odnositi i prema firmi koja je zbog njih dosla u Srbiju.
  • Djuro

    25.08.2022 22:21
    popipivo
    @pravo i pravda - o cemu ti pricas? sta podizes prasinu pa kao eto uvek ima dve strane. Naravno da ima. I ne bi sad neko ISPORUCIO robu (kome bre? mojoj babi????) koje ovi kinezi jednostavno ne placaju. Odes na sud pa klatis a sta ces dotle? u stecaj nego sta i dovidjenja. a kinez se pravi blesav dok ga kult zvani partija cuva kao medveda u loju.
    Kao ne znamo sta je... sramota.
  • Pravo i pravda

    25.08.2022 16:43
    @Revolucionar
    Ovaj privatnik je navodno obavio višemilionski posao bez ikakvog ugovora. Ko normalan pokreće bilo kakav posao, a kamoli milionski, bez ugovora? Nemamo dovoljno informacija da bismo sudili ijednoj strani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.