Bačka Palanka: Otvorena Lučka kapetanija, Momirović kaže da je "Dunav naš auto-put"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović otvorio je danas Lučku kapetaniju u Bačkoj Palanci, koja je, kako je naveo, prva otvorena posle 18 godina.

Momirović je nakon otvaranja Lučke kapetanije, posetio Luku i granični prelaz Bačka Palanka i istakao da je Dunav strateški važan za našu zemlju. 

"Dunav je naš auto-put. Puno smo investirali prethodnih godina, najviše uz podršku naših evropskih partnera", kazao je Momirović.

Ministar je naveo da se u poslednjih šest meseci činio dodatni napor kako bi se obezbedila plovnost Dunava, kao i da su se izdvajala sredstva za održavanje plovnog puta i pristup lukama.
 
Naveo je da nije očekivao da će vodostaj Dunava biti toliko nizak, ali da je vlada donela sve relevantne odluke i preuzela potrebne mere kako bi se taj problem rešio.
 
"Doneli sve relevantne odluke, sprovodimo pregovarački postupak, pripremamo mehanizaciju. I kao što vidite, danas kada je Dunav bukvalno krvotok i cele Evrope, ne samo jugoistočne Evrope, Srbija je jedina zemlja koja garantuje i obezbeđuje plovnost na celom njegovom toku", kazao je Momirović.
 
Momirović je naveo da očekuje da Vlada Bugarske u ponedeljak usvoji, odnosno parafira sporazum kako bi Srbija sa svojom mehanizacijom pomogla da se omogući plovnost Dunava u Bugarskoj.
 
"Uveren sam da ćemo uspeti zajedno sa našim bugarskim, ali i rumunskim partnerima da taj veliki zadatak koji je pred nama rešimo, da omogućimo plovnost Dunava i u Bugarskoj, jer nama je sada u Bugarskoj blokirano praktično 1.250.000 tona uglja i oko 400.000 tona veštačkog đubriva", kazao je Momirović.
 
Dodao je da poseta Bačkoj Palanci pokazuje da vlada spremno dočekuje sve izazove, te da pažljivo investira u rečnu infrastrukturu.
 
Momirović je kazao da je sa predsednikom opštine Bačka Palanka Branislavom Šušnicom razgovarao o strateškim planovima i investicijama, a posebno, kaže, o intermodalnom centru čija je izgradnja u planu.
 
"Razgovarali smo o intermodalnom centru koji moramo da izgradimo ovde zajedno sa lukom koju moramo da osposobimo ovde do luke, jer luka u Bačkoj Palanci koja je jedna od najvažnijih za poljoprivredne proizvode, generiše oko pola miliona tona pretovara godišnje", kazao je Momirović.
 
Dodao je da u narednim godinama mora da se pokrene taj projekat, kako bi se dao dodatni podstrek razvoju grada i motivisali mladi da ostanu da žive u Bačkoj Palanci ili da se dosele tu.
 
Šušnica je zahvalio Momiroviću na poseti Bačkoj Palanci i ponovio da je razgovarano i o pokretanju značajnih projekata za stanovnike te opštine.
 
"Tema su nam bili i veliki projekti, a danas smo čuli od predstavnika luke koliko bi bilo značajno da se u Bačkoj Palanci izgradi logistički centar u Luki Bačka Palanka sa intermodalnim terminalom koji bi bio ovde izgrađen i gde bi se on povezao sa železničkim saobraćajem", kazao je Šušnica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina