Irig: Raspisan konkurs za najlepšu pesmu o vinu, prijave do 31. oktobra

Dvanaesti po redu konkurs za najlepšu pesmu o vinu traje do kraja oktobra sa ciljem da se što više ljudi motiviše na literarno stvaralaštvo.
Irig: Raspisan konkurs za najlepšu pesmu o vinu, prijave do 31. oktobra
Foto: Vladimir Jovanović

Ovaj jedinstveni konkurs organizuju Srpska čitaonica u Irigu i lokalna vinarija "Mačkov podrum".

Mogu se prijaviti kako već etablirani pesnici i pisci, tako i svi ostali.

Uslov je da tema pesme bude vino i da nije do sada objavljena, a svi ostali detalji se mogu pročitati na sajtu mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu.

Žiri je u sastavu: književnik Todor Bjelkić, profesorka književnosti Maja Plavšić, direktorka Srpske čitaonice Vera Novković, novinar Zlatko Zrilić (Sremske novine) i zamenica direktora vinarije "Mačkov podrum" Đurđica Jojić. Oni će odabrati tri pesme koje će biti nagrađene. Nagrade se sastoje od unikatne povelje, novčanog iznosa i proizvoda vinarije "Mačkov podrum".
 
Pobednike će direktorka Čitaonice proglasiti na manifestaciji "Dan mladog portugizera" koji se održava 18. novembra u Vinskoj ulici u Irigu.

Sve pesme koje uđu u uži krug se objavljuju u antologiji pesama s ovog konkursa, na svakih pet godina. Prva zbirka pod nazivom "Vino je poljubac postojanja" je objavljena 2016. godine, a naredna, "Vino je pesma, pesma je vino" koja obuhvata pesme iz perioda 2016-2020, objavljena je prošle godine.

Srpska čitaonica u Irigu osnovana je 1842. godine i predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima.
 
"Mačkov podrum" je porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi šesta generacija vinara.

  • Vlada

    06.10.2022 12:25
    FAP mašina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.