Odlazak u Mađarsku radi jeftinije kupovine: Ide li se i dalje, šta se kupuje, po kojoj ceni...

Kupovina u Segedinu, u Mađarskoj, koji se nalazi svega 50 kilometara od Subotice, na svega sat vremena vožnje, zapravo nikada nije ni prestajala.
Odlazak u Mađarsku radi jeftinije kupovine: Ide li se i dalje, šta se kupuje, po kojoj ceni...
Foto: Pixabay (ilustracija)
Subotičani u susedstvu kupuju gotovo sve, od čokolada, preko kobasica, sireva, do televizora, mobilnih telefona, stolica i roštilja za baštu, piše list Danas.
A da li se isplati? Da. Oni koji redovno donose robu iz Mađarske zarade "svoj deo kolača" preko poreza (AFE).
Dok neki zarađuju na porezu, neki drugi odlaze vikendom u mađarske hipermarkete da bi kupili sebi patike, garderobu, ali i određene lekove, jer je kupovina sa jedne strane povoljnija, a sa druge strane, izbor je neuporedivo veći u odnosu na subotičke prodavnice.
 
Ukoliko se pazari do ukupnog iznosa od oko 125 evra, onda na granici može da se uradi povrat AFE, odnosno poreza, i tada kupac dobija nazad 27 odsto, a iznosi svakako najviše zavise od toga šta i koliko se kupuje.
 
Kako za Danas kaže Jožef, koji se ovim poslom bavi više desetina godina, Subotičani kupuju mnogo toga, zato što je izbor veći, a cene niže u odnosu na cene u domaćim prodavnicama i hipermarketima, pa on nekoliko puta nedeljno prelazi granicu kako bi donosio sve ono što se nalazi na "listi želja".
 
"Neće, naravno, svi čekati na granici za povrat poreza, ali oni koji se time bave, posebno ponedeljkom, provode na granici, čekajući u redu, i do tri, četiri sata. S obzirom da ponedeljkom ne radi buvlja pijaca u Subotici, većina prodavaca prelazi u Mađarsku i ide u nabavku robe, dok se drugim danima čeka manje, do sat ili dva", kaže sagovornik lista Danas.
 
Napominje da je, u odnosu na velike trgovinske lance, hrana koja se prodaje na Mlečnoj pijaci znatno jeftinija u odnosu na trgovinske lance, poput kafe, čokolade, raznih prerađevina, kozmetike, i drugog.
 
"Primera radi, kilogram bataka u jednoj od mađarskih prodavnica u Subotici je oko 800 dinara, a u Mađarskoj je oko 600 dinara. Znači, 200 dinara se dobije na kilogramu, pa naravno da se isplati kupiti preko", ocenjuje Jožef.
 
Prema njegovim rečima, ne kupuju samo Subotičani u Mađarskoj, nego i Beograđani odlaze tamo u šoping, dok Mađari dolaze na subotičku buvlju pijacu da kupuju garderobu.
 
"Buvljak je vikendom pun ljudi iz susedstva. Subotom i nedeljom ne može lako da se pređe granica sa Mađarskom, mora da se čeka po šest, sedam sati, a tokom leta je bilo još gore jer su se stranci vraćali kući, pa tada obično bude gužva, haos", objašnjava.
 
Na pitanje Danasa da li postoje problemi na granici prilikom prevoženja robe, Jožef kaže da obično sve funkcioniše normalno, kao i ranijih godina, i da je svima njima zapravo jedini problem što se čeka u redovima za prelazak granice i regulisanje tih računa.
 
Odlazak Subotičana u Mađarsku i dolazak Mađara u Suboticu jedino je bio obustavljen tokom epidemije korona virusa i tokom protesta pijačara, sredinom aprila ove godine, zbog uvođenja fiskalnih kasa, kada je tišina odzvanjala buvljom pijacom, tezge su bile prazne, a samo su retki prodavci istrajavali i provodili vreme čekajući da se bar neko pojavi i kupi nešto što mu je bilo neophodno.
  • Jasmina

    07.12.2022 21:51
    Potražnja
    Poštovani.
    Zanima me,da li neko prenosi proizvode iz Madjarske u Suboticu,po povoljnim cenama?Neki kontakt telefon?
    Hvala
  • Marina

    28.11.2022 13:36
    SegedinDobar dan. Zna li neko
    Zna li neko ;gde se nalazi C&a, i da li je to autlet?
  • Marina

    01.11.2022 00:32
    Pozdrav
    Interesuje me kojim danima se ide u Madjarsku u kupovinu?U koje se mesto tačno ide i gde se najviše kupuje?Kako se traži povrat pdv na granici?Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".