Uskoro rekonstrukcija Etnografskog muzeja Rumuna u Žitištu

Ugovor za rekonstrukciju Etnografskog muzeja Rumuna u Žitištu, vredan 119 milina dinara, potpisan je u Torku, saopštila je Pokrajinska vlada.
Rekonstrukciju će finansirati Pokrajinska vlada, a počeće u narednih nekoliko nedelja, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, nakon potpisivanja ugovora.
Radi se o obnovi objekta značajnog za očuvanje i promociju tradicije i kulture rumunske nacionalne manjine, navodi se u saopštenju.
Mirović je istakao da je izgradnja ovog muzeja važan posao, koji će omogućiti da se u okviru etnografske zbirke još jednom podseti na tradiciju rumunske nacionalne manjine u Vojvodini.
 
"Istovremeno, to je i znak međusobnog uvažavanja Srba i Rumuna i našeg velikog poštovanja prema tradiciji Rumuna i rumunske nacionalne manjine u Srbiji", kazao je.
 
Predviđeno je da zgrada muzeja dobije galerijski prostor za stalnu postavku, prostor za čuvanje i istraživanje arhivske građe, memorijalnu biblioteku, multimedijalnu salu i prostor za umetničke kolonije.
 
Trebalo bi da dobije i zavičajni klub narodne umetnosti, konzervatorsku laboratoriju i štampariju.
 
Pored Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, objekat će koristiti i Novinsko-izdavačka ustanova "Libertatea".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".