Bačka Topola: Paorima zbog suše umanjena naknada za samodoprinos

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je meru pomoći poljoprivrednicima zbog suše, na predlog Komisije za utvrđivanje nastale štete od elementarne nepogode.
Bačka Topola: Paorima zbog suše umanjena naknada za samodoprinos
Foto: 021.rs (arhiva)
Poljoprivrednici će tako mesni samodoprinos po osnovu prihoda od poljoprivrede i imovine za tekuću godinu plaćati po formuli 50 odsto utvrđene tromesečne prosečne cene merkantilne pšenice na novosadskoj Produktnoj berzi, odnosno 15,80 dinara po kilogramu, navodi subotički portal Magločistač.
U obrazloženju Komisije je navedeno da će godina ostati upamćena kao izuzetno nepogodna za ratarsku proizvodnju zbog velikog nedostatka padavina tokom proleća i leta i izuzetno visoke temperature, što je rezultiralo umanjenjem prinosa svih ratarskih kultura.
Najveću štetu su pretrpeli soja i kukuruz kod kojih su ratari prijavljivali gubitke i do 80 odsto. Slede lucerka, suncokret i šećerna repa čiji je rod manji za 42 do 49 odsto, potom uljana repica sa prosečnim umanjenjem roda za 30 odsto, dok su ječam i pšenica podbacili u proseku za 25, odnosno 24 procenta.
 
Kako je navedeno, podaci koji su analizirani su dobijeni iz Poljoprivredne stručne službe, obilaskom terena i anketiranjem 150 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Bačka Topola.
 
U izveštaju komisije zaključuje se da su najveću štetu pretrpeli prolećni usevi.
 
"Ovakvo stanje će za posledicu imati dodatno opadanje rentabilnosti ratarstva, gde na pojedinim parcelama prihodi neće pokriti ni troškove proizvodnje", navodi se u izveštaju.
 
Takođe, komisija smatra da će se stanje loše odraziti i na stočarsku proizvodnju u ovoj opštini.
 
"Visoke cene ratarskih proizvoda poskupljuju i umanjuju rentabilnost stočarske proizvodnje, pa je u toku značajno smanjenje stočnog fonda, a to ostavlja dubok trag kako u celokupnoj poljoprivredi, tako i u industriji i ekonomiji", dodaje se.
  • 9

    01.11.2022 07:56
    Samodoprinos
    Je vec odavno vanzakonska kategorija,a nameću je mesni SnS odbori bez ličnog izjašnjavanja građana kako bi punili partijsku kasu ili pomogli kakvu rođačko burazersku firmu koja uvek pobedi na konkursu ua nepotrebne radove.
  • Zemlja čudesa

    01.11.2022 03:16
    Jeste da je sve propalo, ali je mesni samodoprinos siguran k’o smrt i ima da se plaća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina