FOTO: Vajfertova pivara, iako zaštićena zakonom, devastirana i urušava se

Vajfertova pivara u Pančevu, koja je ove godine navršila 300 godina postojanja, devastirana je i urušava se, iako se nalazi u istorijskom jezgru tog grada i zaštićena je zakonom.
FOTO: Vajfertova pivara, iako zaštićena zakonom, devastirana i urušava se
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)

Krov pivare se urušava, otpadaju delovi zidova, kao i plafona.

U pojedinim napuštenim objektima pivare nalaze se razbacane flaše sa raznim hemikalijama, kao i zarđala burad na kojima piše da se unutra nalazi zapaljiva tečnost. 

Pivara je osnovana 22. maja 1722. godine, a ugašena 2008. godine.
 
Kako je rekao Danilo Jovanov iz inicijative "Odbranimo Teslu", oni strahuju da će taj istorijski objekat biti srušen.
 
Prema njegovim rečima, grad ne odvaja dovoljno sredstava za zaštitu, pa samim tim Zavod za zaštitu spomenika kulture nema dovoljno sredstava za održavanje i uređenje takvog jednog objekta.
 
 
Nekoliko udruženja i inicijativa iz Pančeva u maju ove godine organizovalo je proslavu tristotog rođendana pivare.
  • Vesna

    08.11.2022 09:08
    Pivara
    Pančevu je potreban nadzor vlasti već duže vreme. Ne može gradska vlast da izjavljuje da nema sredstava za brigu o zaštićenim kulturnim dobrima.Ogromna ne briga je prisutna i isključivo lični interes. Urušavanje i uništavanje pivare TREBA sprečiti na svaki način.
  • Brana

    07.11.2022 09:02
    Steva:Stevo pošto je neisplatLJIVO da se spomenici kulture a Vajfertova pivara kao najstarija u jugoistočnoj Evropi to svakako jeste,renoviraju,predlažem da odes do Grcke ili italije i objasnis im da svi ti stari stubovi treba da se sruse jer mogu bre da padnu i da nekog povrede a i ružni su tako polomljeni...
  • Ceca

    06.11.2022 22:56
    Pivara
    U Sremskoj Mitrovici je odavno srušena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.